Moda fotoğrafında kurgu
Fiction in fashion photography
  1. Tez No: 280003
  2. Yazar: EMRAH NİHAT EREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF MURAT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda Fotoğrafı, Kurgu, Fashion Photography, Fiction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf ve Video Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanoğlunun yaratılış olarak sosyal bir varlık olması, duygu ve düşüncelerini başkalarına anlatma gereksinimini beraberinde getirmiştir. Bu nedenle duygu ve düşüncelerini aktaracak araçları üretmiş, bunlardan yardım almıştır. Bu araçların başında bir yüzey üzerine ?özellikle mağara duvarlarına- yaptığı çizimler yer almaktadır. Zaman içinde bu gereksinim bir sanat halini almış ve resim sanatı ortaya çıkmıştır. Ancak ressamların gerçeği daha iyi yansıtan resimler çizme çabaları ve bu yönde yaptıkları araştırmalar, dış görüntünün bir düzlem üzerine yansımasını sağlamış ve böylece fotoğraf, fotoğrafçılık ortaya çıkmıştır. Fotoğraf tarih sahnesine ilk olarak böyle adım atmış ancak günümüze baktığımızda doğa fotoğrafçılığı, sahne fotoğrafçılığı, kızılötesi fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı, savaş fotoğrafçılığı? gibi kollara ayrılmış ve gelişim göstermiştir. Bunların içinde reklam sektörünün bu denli gelişmesi ve insanların modaya olan ilgisi fotoğrafın özellikle moda için vazgeçilmez bir boyuta ulaşmasını sağlamıştır.Moda günümüzde kadın olsun erkek olsun çocuk ya da yaşlı fark etmeksizin herkesi etkisi altına almıştır. İnsanların aksini iddia etmelerine rağmen çevrede görülen tek tipleşmiş kişilerin varlığı, aslında modadan ne kadar etkilenildiğinin kanıtıdır. Modanın güncel bir olay olması çok hızlı değişmesine neden olmakta ve bu hızlı değişimden ötürü özellikle kurgulamada değişik temalardan yararlanılmasını gerektirmektedir. Bu da yalnızca fotoğrafçının iyi olmasından ziyade iyi bir ekibin olmasına dayanmaktadır.Sektörde öne çıkmış olan üretici firmalar da bunun bilincindedir ki satışlarını artırmak ve piyasadaki yerlerini koruyabilmek adına her dönem kataloglarında ilanlarında ya da mağazalarının vitrinlerinde birbirinden ilgi çekici fotoğraflar kullanmaya çalışmışlardır. Aslında moda fotoğrafçılığının temelini bu oluşturmamaktadır. Geçmişte fotoğrafçıların, zengin ve aristokratların aileleri için yaptıkları albümlere, kişilerin şık giyimli fotoğraflarını çekmeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi sektörün kalabalıklığı ve rekabetten kaynaklanan ticarî kaygılar, moda fotoğrafçılığının da kendi içinde arayışlara yönelmesine neden olmuştur. Bu da beraberinde değişik kurgu ve kompozisyonların oluşturulmasını sağlamıştır. Bu nedenle bu konuda zaman zaman ölüm, şiddet, zaman zaman erotizm, kimi zamansa aşkın kurgulandığı ve vurgulandığı kompozisyonlarda fotoğraflar çekilmiş dönemin ülkeye yaşattıkları bunda belirleyici rol üstlenmiştir. Dünyada moda fotoğrafçılığı 1900'lü yıllardan bu yana rağbet görmüş Türkiye'de ise yeni yeni gelişmeye başlamıştır.Türkiye'de İslamî inanıştan ötürü fotoğrafın günah olduğu düşüncesi ve araç gerece ulaşma konusunda yaşanılan güçlük, geçmişte moda fotoğrafının gelişmesine çok fazla olanak sağlamamıştır.1980 sonrası Türkiye'de ekonomik koşulların değişmesi, pek çok şeyi olumsuz yönde etkilerken tüketimi artırabilmek adına, reklam sektörlerinin gelişmesine olanak tanımıştır. Böylece Türkiye'de moda fotoğrafçılığı adına bir gelişme başlamış ve özellikle 1990'dan sonra da sektör yön verir konuma geçmiştir. Böylece kollara ayrılmaya başlamış ve kendi içinde tıpkı dünyada olduğu gibi ilgi çekici kompozisyonların, temaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Tamer Yılmaz, Hasan Hüseyin, Şenol Altun, Nihat Odabaşı, Koray Birant gibi isimler kendilerine göre biçem belirlemiş ve dönemlere göre farklı kurgularda fotoğraflar çekmişlerdir.Ancak bu sanatsal yaratıcılık anlamında sorunlar yaşanmadığı anlamına gelmez. Moda fotoğrafçılığının 1980 dönemiyle birlikte Türkiye'de nasıl bir gelişim sürecine girdiğini aydınlatmak ve bu konuda fotoğrafçıların kurgularından söz etmek amacıyla bu çalışma ortaya çıkarılacaktır. Bu nedenle bundan sonra Türk moda fotoğrafçılığı ile ilgili yapılacak çalışmalara ışık tutmasını dileriz.
Özet (Çeviri)
The thing which the human beings is a social existence bring in the necessity of feelings and opinions and take an help from this tools. The drawings which the human beings make in surface,especially the wall of cave,exist in the begining of this tools. This necessity take part in an art in time and the picture art comes out. But the painters?efforts of drawing the pictures which reflects the reality very well and the researchers which the painters make in this provide the outer appearence to reflect the plane and so the photograph and the photography appear. İn this way the photography take the first step in history stage , but in today the photography seperates the parts like the natural photography , the scene photography , the infrared photography , the fashion photography , the war photography and develop. The advertisement sector grow up so much and the atention of human to the fashion provide the photograph , especially resach the ceasefull dimension.The fashion effect all of the people who is the women, the men, the child and the old. Although the people claims the opposite, the being of only kind of person who is seen from the environment , in fact the evidence of how we are effected from the fashion. The fashion is a daily event and so this cause the quick changing in fashion and because of this quick changing, the fashion necessiate to benefit from the different thema especially in edition. And this is only based upon the perfect team.The producer companies which are popular in the sector are also conscious that they try to use the interesting photographs to increase selling and protect their position in the market. In fact; this forms the basis of the fashion photography. The albums which the photographer mad efor the riches? family appear thanks to the photographs which the people take their fashionable photograph. But the commercial anxieties like the crowd in the sector and competition cause the seeking between the fashion photography. And this provide the existence of different watch stems and compositions. And so the the photographes which from time to time the death, the violence, the erotism and sometimes the love are emphasized are taken and the things which are lived to the country have a determining part in this. The fashion photography have drawn attention since 1880 and it has begun to grow up in Turkey recently.Due to the Islamic belief in Turkey , the opinion of blame of photograph and the difficulty of reaching the equipment prevent the developing of reaching the fashion photography in past.While the economic conditions were effecting most things in a negative direction in 1980, it provide to grow up to the advertisement sector to increase the consumption . Thus ,a development begin in the name of the fashion photography and especially after 1990 , the sector began to diret. And so the sector began to seperate parts, and supplied to appear the interesting compositions and themas like all over the world. The people like Tamer Yılmaz , Hasan Hüseyin , Şenol Altun , Nihat Odabaşı Koray Birant determined their own theory and they took the different photos according to the terms. But nevertheless , the problems appeared in mean of artistic creativity.In the aim of illuminating how a development in the fashion photography along with 1980 in Turkey and talking about the photographers? theory , this study is revealed. And sof rom now on we wishes it light the way for studies which are related to the Turks fashion photography.