Kütahya şer'iyye sicilleri 7 numaralı şer'iyye sicilinin (2.bölüm) transkripsiyonu ve kritiği
The transcription and analysis of the 7 numbered sher?i register of Kutahya (chapter 2)
  1. Tez No: 273361
  2. Yazar: ERSİN ÜÇDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İ`lâm, Ferman, Sicil, Tereke, Şer`i, Ottoman of Empire, İ`lâm, Ferman, Register, Tereke, Sher?i
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Osmanlı Tarihi araştırmalarında Şer`iye sicilleri yazıldıkları dönemi aydınlatmak açısından da son derece önemli vesikalardır. Bu tez çalışmasında da 1218-1221 yıllarına ait 7 Numaralı Kütahya Şer`iyye Sicili Defteri (2.Bölüm) incelenmiştir.Çalışma konusu olan 7 Numaralı Kütahya Şer`iyye Sicilinde (2.Bölüm) tereke, i`lâm, ferman, kanunname, buyruldu, berat belgelerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yer almaktadır.İncelenmesini yaptığımız bu defter ile Kütahya'nın sicilin kaydedildiği dönemde sosyal, ekonomik, siyasi ve idari açıdan bulunduğu konum hakkında sınırlıda olsa bazı bilgilere ulaşılmıştır.Şer`iyye sicillerinin incelenmesi, bu arşiv belgelerinin içermiş oldukları konuların çeşitliliği ve zenginliği bakımından hem geçmişe dair bilinmeyenlerin aydınlatılmasında hem de günümüze ışık tutması açısından son derece önemli ve gereklidir.Yapılan bu çalışma Osmanlı Tarihi araştırmalarına ve araştırmacılarına katkı sağlaması amacıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical research in the Ottoman archives were written between the period of Şer`iye record in terms of lighting is also extremely important document. In this study, belonging to the 1218-1221 year, 7 Number of Kütahya Şer`iye Court Records Book (Chapter 2) were investigated.Kütahya Şer`iye Court Records as working in seven numbered (Chapter 2) estate, i`lâm, ordinance, lawletter, was commanted, the charter documents are transcribed and evaluated.With this book we examine the record of Kütahya in the period register of social, economic, political and administrative terms, if the location of some the information is limited about.Examination of Şer`iye Court Records, these archives contain documentes that they have their issues in terms of the diversity and of both past and present shed light elucidation of unknown terms is extremely important and necessary.This study in Ottoman history and research examined in order to conrtribute to researchers.