İşletmelerde örgütsel yapının yeni ürün geliştirme sürecine etkisi ve Kütahya Porselen San. A.Ş.' de uygulama
The effect of organizational structure of enterprices on the new product development process and a case study at Kutahya Porselen
- Tez No: 273371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇELİKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme, Örgüt, Örgütsel Yapı, Yenilik, Ürün, Yeni Ürün, Yeni Ürün Geliştirme, Yeni Ürün Geliştirme Süreci, Enterprice, Organization, Organization Structure, Innovation, Product, New Product, New Product Development, New Product Development Procedure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği, rekabetin yoğun yaşandığı günümüzde işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek için yeni ürün ve hizmet üretmek zorunda kalmaktadır. Çünkü sürekli değişen tüketici tercih ve gereksinimlerinin karşısında işletmelerin mevcut ürünleri yetersiz kalmaktadır. Aynı zamanda işletmelerin ürettikleri ürünler ile benzer özellik taşıyan rakip işletmelerin ürünleri işletmenin pazar konumunu tehdit edebilir. Teknolojik gelişmelerden dolayı ürün yaşam süreleri gittikçe kısalmakta ve ürünler hızla değer yitirmektedir. Bütün bu nedenlerden dolayı işletmeler sürekli olarak yeni ürün geliştirip, pazara sunma zorunluluğu ile karşı karşıya gelmektedir.Yeni fikirler üretebilen, yeni ürün geliştirerek pazara egemen olan işletmeler, rekabet avantajı elde edebilecektir. Günümüz işletmeler için yeni ürün geliştirme, stratejik bir seçenekten daha çok stratejik bir zorunluluk olmaya başlamıştır. Bununla birlikte yeni ürün geliştirme dinamik, karmaşık, uzun ve riskli bir süreçtir. Bu noktada yeni ürün geliştirmenin, işletmeler için rekabet üstünlüğü elde etme ve sürdürmede en etkili, fakat aynı zamanda, en zor faaliyetlerden biri olduğu ifade edilebilir.Yeni ürün kavramı genelde strateji ve özelde pazarlama stratejisi kavramı dışında düşünülemez. Bu nedenle genel bir stratejinin bütün özelliklerini de içerir. Sonuçta stratejik yaklaşımın bir öğesi olan yeni ürün geliştirme örgüt yapısıyla doğrudan ilişkilidir. Yeni ürün stratejisi ister pazar yeniliğinin, ister teknolojik yeniliğin bir devamı olarak ortaya çıksın, önemli bir stratejik yaklaşım olarak etkinliğini kendisine uygun bir örgütsel yapı ile sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, where technology develops rapidly and competition becomes denser, enterprises must produce new products and services. In the changing nature of consumer choices and needs, firms? existing products fall behind. At the same time, rival firms? products which have similar qualifications can threaten the market position of firms. Because of technological development, products? life reduce and products lose value rapidly. As a result, firms must develop new products and release them to the market.The firms which are able to create new ideas and dominate market by developing new products, will have a competitive advantage. In today?s world, developing new products has become a strategic necessity rather than a strategic choice. In addition to these, developing new products is a dynamic, complicated, long and a risky period. At this point, it can be said that developing new products is not only one of the most effective ways, but also one of the most difficult ways of both taking and resuming competitive advantage.The new product concept must be formulated in relation with the general strategies of the firm. As a part of a strategic approach, the new product concept has some close connections with the organizational structure of the firm. The literature indicates the importance of fitness between the strategy and organizational structure.