B tipi internet likit yatırım fonlarının B tipi likit fonlarla karşılaştırmalı performans değerlendirmesi
B type of internet investment fund comparing with ready cash funds evaluation of peformance
- Tez No: 273372
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Fonları, Fon Performansı, Karşılaştırma Yöntemi, Performans Ölçme, Likit Fon, Investment Funds, Performance of Fund, The Way Of Comparing, Surveying Of Performance, Ready Cash Fund
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tasarruf sahiplerinin temel amacı birikimlerini en az riskle, en yüksek geliri getirecek şekilde değerlendirmektir. Ancak para ve sermaye piyasalarındaki büyüme ile birlikte bilgi akışının inanılmaz arttığı bir dünyada yatırım yapmak ve bundan en yüksek getiriyi elde etmek artık bireysel yatırımcıların tek başlarına yapabilecekleri boyutlarda değildir. Bu nedenle, tasarruflarını para ve sermaye piyasalarında değerlendirerek maksimum getiriyi elde edebilmek için, bu işi meslek edinen uzmanların yapması gerektiği anlaşılmıştır. Yatırım fonları da bu düşünce ile ortaya çıkmıştır.Kurumsal yatırımın önemi her geçen gün artmaktadır. Faizlerin düşmesiyle birlikte yatırım araçlarında profesyonel yönetim eskiye oranla daha önemli hale gelmiştir. Kurumsal yatırım denildiğinde akla ilk gelen ise yatırım fonlarıdır. Ülkemizde henüz gelişme süreci içerisinde bulunan ekonominin ve dolayısı ile finansal piyasaların daha güçlü hale gelebilmesi için daha fazla tasarruf ve yatırıma, özellikle de kurumsal yatırımlara gereksinim bulunmaktadır.Kurumsal yatırım ve yatırımcı anlayışının finansal piyasalardaki en önemli temsilcisi olan yatırım fonları, sunduğu avantajlar ile yatırımcıların en çok tercih ettiği araçlardan biridir. Bu nedenle yatırım fonları sayısı ve portföy büyüklükleri bakımından sürekli artış göstermektedir. Bu da yatırımcıların fonlar arasında seçim yapmasını zorlaştırmaktadır.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde genel olarak yatırım fonu kavram ve unsurları ele alınmış, devamında yatırım fonu ilkeleri, türleri avantajları, yatırımcı, kurucu ve ekonomi açısından sağladığı faydalarına değinilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde yatırım fonlarına ilişkin risk ve getiri kavramı ile literatürde ve uygulamada yaygın olarak kullanılan genel kabul görmüş performans ölçme yöntemleri anlatılmıştır.Son bölüm olan uygulamada ise internet bankacılığı üzerinden işlem gören B tipi internet likit fonlar ile portföy büyüklüklerine göre ilk 11 sırada yer alan B tipi likit fonların 2008 ve 2009 yıllarına ait iki yıllık performansları, karşılaştırma ölçütü olarak KYD 91 günlük bono endeksi kullanılarak, Sharpe Yöntemi ile ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Savings owner?s real target is to appraise their savings maximum rate with minimum risk. However, with growth money and stock market, to invest and to obtain the highest income in the world in which information connection is important, cant be possible individually. So, it is understood that only experts should carry out this mission in order to appraise the savings with maximum percentage. Investment funds also appear with this consideration.The importance of institutional investment is increasing day by day. With recession in interest rates, professional management in investment instruments are more important today than yesterday. When it is said institutional investment, the first thought is investment funds. More savings and investments, especially institutional investments are necessary to strengthen the economy and financial markets which have been improving in Turkey.Investment funds are the most important representative of institutional investment and investor in financial markets. And it is one of the most preferred instruments thanks to their advantages. Therefore investment funds are increasing instantly in point of the number of investment funds and the size of portfolios. For this reason it makes difficult to choose between funds for investors.In the first part that consisting of three parts working is talked about investment fund concept and its elements, in addition to this, it is pointed out their profits of investment fund principles, types, advantages for investor, founder and economy.In the second part, it is explained with the risk and income concept of investment funds, performance evaluation procedure that are used in literature and in practice commonly.And in practice which is the last part of work, it is tried to measure with Sharpe Method, the performances of B Types Liquid Funds between 2008-2009 years according to portfolio sizes, it is in the 11 line and B Type Internet Liquid Funds via internet banking. In it as comparison criteria are used KYD 91 (Institutional Investor, Director Association) daily bond index.