Kastamonu basınında Demokrat Parti 1946?1960
In Kastamonu Demokrat Party press 1946?1960
- Tez No: 273373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Çok Partili Hayat, Demokrat Parti İktidarı, Kastamonu Basını, Mustafa Kemal Ataturk, the Multi-Party life, the ruling Democratic Party, Kastamonu Press
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatının ardından hem İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesi hem de Cumhuriyet Halk Partisinin başına geçmesiyle ?Milli Şef? dönemi olarak da adlandırılan dönemde C.H.P. yönetimi ülke siyasetine hakim olmuştur. Bununla birlikte İsmet İnönü, parti içinde muhalif hareketin doğmasına engel olmamıştır.Tek parti yönetimi esnasında hem ülkenin iç dinamiklerinden hem II. Dünya Savaşı'nın ülke siyasetine olan etkisinden ve hem de C.H.P.'nin otoriter bir yönetim tarzı benimsemesinin de etkisiyle 1945'de Milli Kalkınma Partisi kurulmuştur. M.K.P.'nin seçimlerde hiçbir varlık gösterememesi ve 1958 yılında da kendini feshetmesi çok partili hayatın devamlılığı açısından olumsuz olsa da 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulmasıyla Türk siyasi hayatı muhalefete kavuşmuştur.Tezimizde Demokrat Parti'nin Türk siyaset sahnesine çıkışı, yaptığı faaliyetler, 1950 seçimlerini kazanması, iktidara geldiğinde yapmış olduğu icraatlar, dış politikadaki faaliyetleri Kastamonu basınının bakış açısıyla incelenmiştir. Ayrıca 1960 Askeri hareketi sonucu iktidarı askeri yönetime devretmek zorunda kalan Demokrat Parti'nin tüm icraatları karşılaştırılarak Türk siyasi hayatındaki etkisini belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey Mustafa Kemal Ataturk, the founder of 10 November 1938 after the death of President Ismet Inonu's election to head the Republican People's Party and the“National Chief”period, also known as CHP management has dominated the country's politics. However, Ismet Inonu, the party in opposition has not prevented the emergence of the movement.During the one-party rule of the country's internal dynamics and II. World War II and the impact on the politics of the country and an authoritarian management style of the CHP with the impact of adopting the National Development Party was founded in 1945. MKP'nin in elections in 1958 and never fail to show the existence of the multi-party dissolved itself in terms of continuity of life, although negative in 1946 with the establishment of the Democratic Party became the opposition to Turkish political life.Turkish political scene in our thesis out of the Democratic Party, won elections in 1950 for his activities, his achievements have been made when it comes to power, foreign policy perspective and will examine the activities of Kastamonu Press. Also in 1960 as a result of military action had to transfer power all the acts of the Democratic Party by comparing the effect of Turkish political life has been specified.