Romantic and Realistic foundations of detective fiction: A comparative study of Edgar Allan Poe and Sir Arthur Conan Doyle
Dedektif romanının Romantik ve gerçekçi esasları: Edgar Allan Poe ve Sir Arthur Conan Doyle üzerine karşılaştırmalı çalışma
  1. Tez No: 273376
  2. Yazar: GÜLTEN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dedektif, Gerçekçi, Dedektif Romanı, Romantik, Viktorya Dönemi, Detective, Realistic, Detective Fiction, Romantic, The Victorian Era
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın somut amacı, 19. yüzyıl İngiltere'sinde dedektif romanı türünün ortaya çıkışının, yapısının, gelişiminin ve değişen doğasının izini sürüp inceleyerek bu türün tarihi ve sosyal bağlamlarda yükselişini ve bu yükselişin nedenlerini kavramak ve tahlil etmektir.Çalışma iki farklı yazarı ve bazı eserlerinin karşılaştırmalı analizini ele almaktadır. Yazarlar: 19. yüzyıl başında dedektif romanının atası olarak görülen Edgar Allan Poe ve bilimsel ve endüstriyel alandaki değişikliklerin devri olan Viktorya Dönemi'nin sonlarında Poe'nun takipçisi olan Sir Arthur Conan Doyle'dur. Bu tez, dedektif romanını edebi bir tür olarak dikkate alarak dedektif romanı kavramını, kökenini ve duyguları incelemeyi ve hayal gücünü kullanmayı vurgulayan Poe ve bilimsel akıl yürütmeyi ve tümdengelim yöntemini vurgulayan Doyle arasında eleştirel bir karşılaştırma yaparak 19. yüzyılda dedektif romanının tarihi gelişim sürecini araştırmaktadır. Poe, muammaları ve toplumu bıktıran suçları çözmede tümdengelim ve mantıksal düşünme öğretilerini sergileyen ilk dedektif karakteri olarak görülen Auguste Dupin karakteri aracılığıyla, dedektif öyküsü anlatım türünün doğuşunu gerçekleştirmiştir. Conan Doyle'un hayal ürünü olan dedektif karakteri ünlü Sherlock Holmes da benzer özellikler sergilemiştir.Bu araştırmada amaç, Poe'nun Dupin öyküleri'nde ve Doyle'un Sherlock Holmes hikayeleri'nde 19. yüzyıl dedektif romanı geleneğinin Romantik ve gerçekçi esaslarını nasıl yansıttıklarını analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
The concrete objective of this study is to comprehend and analyze the historical flourishing and social contexts of the rise and the reasons of this rise of the genre of detective fiction in 19th century England through tracing and examining the appearance, construction, improvement and changing nature of this genre in this century.It attempts to be a comparative analysis between two different authors and some of their works. The authors are: Edgar Allan Poe, who is considered as the father figure in the early nineteenth century and Sir Arthur Conan Doyle as the follower of Poe in the late Victorian Era, which is the era of scientific and industrial advances. The present thesis focuses on detective fiction as a literary genre, investigates the concept, the origins and historical process of developing of the genre of detective fiction in the nineteenth century through making a critical comparison between Poe, who stresses on the the examination of emotions and employing imagination and Doyle, who stresses on scientific reasoning and the method of deduction. Edgar Allan Poe gave birth to the genre of detective story telling, popularized through his character Auguste Dupin; who is considered as the first detective character to exhibit the disciplines of deduction and logical thinking in unravelling the mysteries and crimes that plague society; Conan Doyle?s fictional detective character, well-known Sherlock Holmes, also displayed analogous characteristics.The intention of this research is to analyze how Poe in his Dupin tales and Doyle in his Sherlock Holmes stories reflected the Romantic and Realistic foundations of the nineteenth century detective fiction tradition.