Ahmet Yılmaz Boyunağa'nın hayatı, eserleri ve tarihi romanları üzerine bir inceleme
A review over Ahmet Yılmaz Boyunağa's life, works and historical novels
  1. Tez No: 425673
  2. Yazar: ALİ POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Yılmaz Boyunağa, Tarihi Roman, Tarih, Aşk, Ahmet Yılmaz Boyunağa, Historical Novel, History, Love
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Ahmet Yılmaz Boyunağa'nın Tarihî Romanları ve Romancılığı konulu araştırmanın amacı, Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olmasına karşın gerek hayatı, gerekse romanları üzerine kapsamlı bir çalışma yapılmayan Ahmet Yılmaz Boyunağa'yı ve tarihî romanlarını detaylı inceleyerek sanat anlayışını ortaya koymaya çalışmaktır. Boyunağa'nın on iki tarihî romanı anlatıcı, içerik, anlatma yöntem ve öğelerine göre incelenerek romanlarının nasıl bir temele dayandığı belirlenmeye çalışılmıştır. Ahmet Yılmaz Boyunağa'nın eserleri gerçek hayattan beslenen ve tarihi kişiliklere hayat veren niteliklerini ortaya koyar. Hem biçim hem de içerik açısından oldukça titiz davranan sanatçının çeşitli türlerde verdiği eserler içerisinde öne çıkan tarihî romanları tutarlı bir bütünlük taşır. Realist ve romantik yaklaşımlar yazarın kendini herhangi bir akımın sınırlarına hapsetmediğini gösterir. Beş ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde giriş yapılararak romanın özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde; Boyunağa'nın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilerek romanlarının özetleri aktarılmıştır. Üçüncü bölümünde; eserleri tahlil edilmek suretiyle biçim ve içerik açısından roman tekniği tespit edilmeye çalışılmış, dördüncü bölmde materyal ve yöntemden bahsedilen çalışma beşinci ve son bölümü oluşturan sonuç kısmıyla bitirlimiştir. Aynı zamanda çalışmanın konusunu destekleyici ekler bölümü oluşturularak yazarla yapılan mülakatlara ve yine yazara ait görsel öğelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Yılmaz Boyunağa is one of the most important writers in Turkish literature but his life and his works are not examined comprehensively. It is aimed that this study on his historical novels and his novelistic life helps to reveal his sense of art. His twelve novels are analyzed from the point of narrator, content, wording, method and items. Besides of these aspects, it's aimed how his novels is built on a foundation. Boyunağa's works have the characteristic of a slice of life and bring to life historical characters' qualities. Writer makes tiny distinctions both his novel's form and content and various kinds of his novels especially his historical novels form completeness. His realistic and romantic approaches show that he does not lock himself one of literary movement. The study consists of five sections and its first section is the instruction part which is mentioned features of the novels. In the second section of it, gives information about Boyunağa's life, art and works and these works are narrated with their summaries. In the third section of it, his novels are resolved in terms of form and content and the technique of his novels are confirmed. In fourth section of it, materials are stated and in the fifth section of it, method is specified. The last section of the study is finished with conclusion.