Avrupa Para sistemi ve tek para kullanımının ekonomik etkileri
European monetary system and economic impacts of using the single currency
- Tez No: 273377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: European Monetary System, Single Money Euro, Monetary Union
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Euro Avrupa Birliğinin tek para birimidir. 1 Ocak 1999 yılından itibaren on bir ülkenin tek parayı kullanmaya başlaması ile birlikte ekonomide önemli gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. Avrupa ve dünya ekonomisinde önemli değişiklikler meydana gelmiştir.2002 yılında geçiş döneminden sonra yirmi beş üyeli Avrupa Birliği' nin on iki üyesi Euro'yu kullanmaya başlamıştır. Euro'nun kullanılmaya başlaması finans piyasalarını, fiyatları, istihdamı, yatırımları ve dış ticaret gibi makroekonomik değişkenleri etkilemiştir. 2010 yılı itibariyle yirmi yedi ülke Avrupa Birliği'ne dahildir ve bu ülkelerin on altısı tek para Euro'yu kullanmaktadır ( Belçika, Almanya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Finlandiya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi, Slovakya, İsveç).Üç bölümden oluşan bu çalışmada Avrupa Para Birliği ve tek para kullanımının ekonomi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde para birliği teorik çerçevede incelenmiş ve ekonomik analizi yapılmıştır. Para birliğinin fayda ve maliyet analizine de bu bölümde yer verilmiştir. İkinci bölümde, Avrupa para sisteminin tarihsel gelişimi ve genişleme süreci incelenmiş, Avrupa Merkez Bankaları Sistemi ve Avrupa Merkez Bankası ile ilgili bilgilere de bu bölümde yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise tek para Euro' ya geçiş aşamaları incelenip, tek paranın kabulü ile birlikte Avrupa Birliği ekonomisi üzerinde yarattığı olumlu ve olumsuz etkiler ortaya konmuştur.Anahtar Kelimler: Avrupa Para Sistemi, Tek Para Euro, Para Birliği
Özet (Çeviri)
Euro is the only money unit of European union. Important developments in the economy has begun to hapen as soon as eleven European countries has started to use the single money for January the first ,1999.Important changes has happened in the world and European economy.Twelve members of the twenty-five members of the European Union started to use the euro after the transition in 2002. Starting to use the euro has influenced macroeconomic variables.such as financial markets, prices , the employment,the investment and the foreign trade.Twenty seven countries has been included in the European Union since 2010 and sixteen of these countries has used the single money unit (Belgium, Germany, Greece, Spain, France, Ireland, Italy, Luxembourg, Netherlands, Austria, Portugal, Finland, Malta, Cyprus, Slovakia, Sweden).In this study of three sections, European monetary union and the effects of using single currency on the economy were examined.The two part studies were examined the theoretical framework of the monetary union and the economic analyze was conducted. The analyze of the costs and benefits of monetary union are included in this section.In the second part ,the historical development of the European monetary system and the enlargement process has been examined .The system of european central banks and the information of the related to the european central bank has been contained in this section. In the third and final section of the single currency Euro transition are examined. The acceptance of the single currency of .positive and negative effects have been revealed.