1950'den günümüze Türk resminde kent imgesi
Images of our city day 1950 at Turkish official
- Tez No: 273379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALTINKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent, Türk Resim Sanatı, Kentleşme, Sanat Akımları, City, Turkish Painting Art, Urbanization, Art Movements
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kentler, ilk kuruldukları zamandan itibaren sosyolojik, ekonomik ve kültürel anlamda değişimlerin yaşandığı yerleşim yerleri olmuştur. Yaşamımızın bir parçası olan mimari yapıtlar estetik kaygılarla oluşturulmuş ve resimde de tema olarak kullanılmaya başlanmıştır.Araştırmada 1950'den günümüze Türk resim tarihinde ?kent? konulu resimlerin tarihsel süreç içinde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu genel amaç çerçevesinde: Çalışmanın ilk bölümünde, tarih içinde kentlerin ortaya çıkışı, neolitik dönemden endüstrileşme sürecine kadar kısaca yer veriliştir. Kentlerin oluşumu ile birlikte sanatsal yaklaşımlar değerlendirilerek kent temasının özellikle resimlerde nasıl ele alındığı incelenmeye çalışılmıştır. Avrupa resminde olduğu gibi Türk resminde de sanatçı yaşadığı mekanı betimlemiştir. Türk resminde minyatürlerden başlayarak modernleşme sürecine ve 1950 lere kadarki süreçte, sanatçıların kent imgesine hangi açılardan yaklaştıkları incelenmiştir.İkinci bölümde 1950'den günümüze kentleşmenin sanatçılar üzerindeki etkileri ve bunun resme yansımaları incelenmiştir. Çağdaş anlamdaki sanat akımlarının resim sanatını malzeme, konu, teknik açıdan etkilemiştir. Yeni sanat yaklaşımların varlığı, resim sanatçılarının da kent imgesini konu alırken etkilemiştir. Sanatçılar toplumun bir bireyi olarak küreselleşmenin olumlu ve olumsuz etkilerini yaşarken, giderek kentleşen ülkemizin göç, şehirleşme, iletişim ile ilgili sorunlarına resimlerinde eleştirel açıdan yaklaşmışlardır. Resim sanatçıları kent ve kentsel yaşamın etkilerine yer vermişlerdir.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma 1950 sonrasında Türk resim sanatında kent imgesine yönelen sanatçı eserleri ile sınırlandırılmıştır. Konuyla ilgili alan yazın incelendiğinde sanatta kent imgesini irdeleyen az sayıda araştırma olduğu görülmüştür. Bu araştırma, alan yazına katkıda bulunmak açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Cities have been the places where the sociological, economical and cultural changes happened starting from the first settlement. Architectural works which are a part of our lives, has been constructed with the fear of aesthetics and were also used as a theme in painting.In the research, it was aimed to examine historical evalution of ?city? topiced paintings in the history of Turkish Painting from 1950 to present. In the frame of this aim: the first chapter of the research included occuring of cities in history from neolitic erat o industrial period. By evaluating art movements with occurance of cities, understanding of city concept in painting art was examined. As in the Europian painting, artists have also painted the place they live. The approaching perspectives of artists to city concept from Miniature to modernization period and to 1950s in Turkish painting were examined.In the second chapter of the research, effects of urbanization on artists and its refletctions to painting were examined from 1950 to present. Modern art movements have affected painting art in the view of equipment, topic and technique. Existance of new art approaches also has affected painting artists in chosing of cities as a topic. As artists face positive and negative effects of globalization as a individual of a society, they approached in their paintings to problems of our urbanizated country as migration, urbanization, communication and related problems. Painting artists have used city and effects of city life.The research was designed in document scanning method. The research was restricted to artworks of artists taking city concept in Turkish Painting Art from 1950. Examining literature survey related to topic, there have been a limited research in this area. This research is important in addition to literature.