1950-1960 Demokrat Parti iktidarının Elazığ basınında ki yansımaları
Reflections of the Democratic Party government between 1950-1960 on the local press in Elaziğ
- Tez No: 273391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adnan Menderes, Demokrat Parti, Elazığ, Elazığ Basını, İsmet İnönü, Mustafa Kemal Atatürk, Turan, Uluova, Adnan Menderes, Democrat Party, Elazığ, Elazığ Newspaper, İsmet İnönü, Mustafa Kemal Atatürk, Turan, Uluova
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmadaki temel amaç, siyasi tarihimizde ve çok partili yaşama geçişte büyük bir öneme sahip olan Demokrat Parti'nin 1950- 1960 yılları arasında Elazığ basınında yansımaları ve basın ile Demokrat Parti ilişkilerinin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışma, gerek Elazığ ilinde gerekse bölge açısından partinin faaliyetlerini gün ışığına çıkarmaktadır.Bu çalışma 1950-1960 dönemlerini kapsayan Elazığ basınının önemli gazeteleri taranarak gerçekleştirilmiştir. İlin önemli yazılı basın kaynaklarından Uluova, Turan ve Elazığ gazetelerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma çerçevesi Elazığ ilinde yayınlanan yerel gazeteler, Demokrat Parti hakkında yayınlanmış haber, reklam ilanları, basın bildirileri ve araştırmacının yorumundan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında Demokrat Partili yıllarda yayına devam eden gazeteler incelenmiş olup 1200 civarında Demokrat Parti ile ilgili haber ve yazılı belgeye rastlanmıştır.Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm ?Milli Şef İnönü ve Çekişmeler? başlığı adı altında incelenirken ikinci bölümde ise ?Demokrat Parti İktidarı ve İç Politika? ve üçüncü bölümde de ?Demokrat Parti İktidarı ve Dış Politikası? başlığıyla incelenmiştir.Arşiv taramalarından elde edilen veriler araştırma çerçevesinde yorumlanmış olup kronolojik olarak olaylar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to point out the reflections on the local press in Elazığ of the Democratic Party -which was crucial in the transition to a multi- party system in our political history during the period between 1950-1960-, and to determine the relations of the Democratic Party with the press. This study has been carried out with this aim, and it highlights the activities of the party related with both the province of Elazığ and the region.This study was done by scanning the important local newspapers between 1950-1960 in Elazığ. Results derived from the prominent newspapers in the region like: Uluova, Turan, and Elazığ were analyzed. The frame of research constituted of the local newspapers edited in Elazığ, news about the Democrat Party, ads, press releases, and comments of the researcher. The newspapers which existed during the time of the Democrat Party were examined and fell under the extend of the study, and about 1200 news and documents related with the Democratic Party were encountered.This thesis study consists of two parts. The first part has been examined with the title ?The National Leader İnönü and Contentions?, and the second part was examined with the title ?The Democratic party Government and Domestic Policies?.Comments on data derived from scanned archives were done within the extend of the research, and the events were chronologically examined.