Yozgat basınında Demokrat Parti iktidarı: 1950-1960
Democrat Party goverment i̇n Yozgat press: 1950-1960
- Tez No: 356918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Çok Partili Hayat, Yozgat Basını, Demokrat Parti, Yozgat, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Multi Party Life, Yozgat Press, Yozgat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ölümü üzerine, T.B.M.M. eski Başbakanlardan İsmet İnönü'yü 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanı olarak seçti. İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olmasıyla“ Milli Şef ”dönemi olarak adlandırılan dönem başladı. Bu dönem içinde uluslararası şartlarında zorlamasıyla 1946 yılında çok partili hayata geçildi. Yeni kurulmuş olan Demokrat Parti 1946'dan 1950'ye kadar muhalefette kaldıktan sonra 14 Mayıs 1950 seçimleriyle'de iktidara geldi. Bu partinin 1950'de iktidara gelmesiyle birlikte yakın tarihimizde önemli bir dönem başladı. Bu çalışma Demokrat Parti'nin iktidarda olduğu 1950-1960 yılları arasında iç ve dış politika uygulamalarının Yozgat basınınca değerlendirilmesini içermektedir. Söz konusu dönemde Demokrat Parti'nin siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri alanda uyguladığı politikalar sunuldu. Ayrıca dört bölümden oluşan çalışmada Yozgat yerel basınından yararlanılarak, Demokrat Parti iktidarının Yozgat'ta nasıl algılandığı üzerinde duruldu. İlin önemli yazılı basın kaynaklarından elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Yozgat yerel basın taramalarından elde edilen veriler araştırma çerçevesinde ele alınarak kronolojik şekilde incelendi. Çalışmada Yozgat basınının Demokrat Partiye bakışı ifade edildi.
Özet (Çeviri)
After President Mustafa Kemal Atatürk died on 10th November, 1938, T.G.NA elected İsmet İnönü, one of the former prime ministers, as the President on 11th November, 1938. When İsmet İnönü became the President, the period called as“National Chief”started. In this period, with the pressure of international conditions, multiparty period started in 1946. After staying in the opposition party between 1946 and 1950, the new founded Democrat Party came to power with 14th May 1950 elections. An important period started with this party's becoming power in 1950. This study includes the evaluation of internal and foreign political applications of Democratic Party between 1950 and 1960 by Yozgat press. In this study, the policies of Democrat Party on political, social, economic and military areas in this period were presented. Moreover, how Democrat Party was perceived in Yozgat was evaluated by reading Yozgat local press. The findings from the most important print media of the province were investigated. The data obtained from Yozgat local press was chronologically analysed in this study. In the study, the point of view of Yozgat press about Democrat Party was presented.