Popüler kültür unsurlarından olan televizyon dizilerindeki aile kurgusu
The television series of popular culture considerations of the family fiction
- Tez No: 273406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Kitle İletişim Araçları, Popüler Kültür, Televizyon Dizileri, Family, Mass Communication Device, Popular Culture, Television Series
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Medya dünyasındaki gelişmeler her geçen gün yaşamın vazgeçilmez parçaları haline gelmektedir. Bu geniş ve çok çeşitli ürünlerin içinde televizyon, hem görsel hem de duyusal olması nedeniyle günlük yaşamda önemini ve etkilerini sürdüren önemli bir kitle iletişim aracıdır. 2000'li yıllardan itibaren televizyon programı türlerinden olan televizyon dizilerinin yoğunluğu gözle görülür bir gerçekliktir.Günümüzde diziler işledikleri temalar, dizilerdeki karakterleri canlandıran ünlü isimler ve çekim yapılan mekânlarla toplumdan her kesimin kendinden izler bulduğu formattır. Televizyon dizileri ve Aile ana başlığı çerçevesinde `Popüler Kültür Unsurlarından Olan Televizyon Dizilerindeki Aile Kurgusu' adlı bu araştırmanın temel amacı yaşamı etkileyen faktörlerden olan son dönem televizyon dizilerini bazı konular bağlamında ele alarak aile kurgusunu, ailenin nasıl işlendiğini örnek sahnelerle ortaya koymaktır.Televizyon dizilerinin onları izleyenlerinin günlük yaşamında davranış, üslup, giyim tarzı gibi şekillerle yerleşmekte olduğu varsayımı analiz edilmeye çalışılmıştır.Araştırma kapsamında izlenme oranı fazla olan Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü ve Geniş Aile adlı diziler ele alınmıştır. Bu dizilerdeki aile imgeleri belli konular çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir.İkinci varsayım olan, Türk Edebiyatı romanlarının dizileştirilmesinden hareketle, romanların dizilere yabancılaşması üzerinde de durularak, romandaki olaylar ve dizilerdeki olaylar karşılaştırılarak aradaki farklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The developments in the media world (circumstances) become indispensable fragments of our life with each passing day. Television,inside such a wide and a diverse range of products, is the most important mass communication device which maintaining its effects and importance in our daily life,it is because both visual and sensuous at the same time.The density of television series ;as type of the programme ; are in evidence, obvious as a reality from 2000 till now.Recently television series which have the formats that everyone from the society found a trace inside of oneself with its famous faces bring characters to a life and with the places where the scenes are shot. The basic target of this research ;as it is named that“The Television Serıes of Popular Culture Consıderatıons of the Family Fıctıon”and around the main topic of Television Series and Family; is to put forth influences upon family that last season of these which are one of the factors impact the life by means of some subjects for consideration. The hypothesize has been tried to analyze that series and theirs spectators, these fit in with shapes of behaviour,manner and wearing style etc. in everyday life. By setting off the thought which was accepted as watching television is an event of family and television is the center media of it. Because all of this,it is the nanny of the modern times.Series are taken into consideration within the context which have higher rate of watching as in Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü and Geniş Aile.Family images are analyzed in these series in the frame of certain subjects as a detailed way.There is second hypothesize,with a leading point of some novels of Turkish literature turned into series,by emphasizing the point of the novels become estranged from the series and it is put by comparing the differences between the incidents in the novels and in the series.