Kütahya Halkevi'nin kuruluşu ve faaliyetleri (1932-1937)
Kütahya community home of enterprise and actions (1932?1937)
  1. Tez No: 273405
  2. Yazar: HAVANUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇİFTÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Halkevi, Kütahya Halkevi, Modernizm, Eğitim, Halkevi Neşriyatı, Şube, Faaliyet, Communıty Home, Kütahya Communıty Home, Modernizm, Communıty Home Publıshıng, Class, Action
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETKÜTAHYA HALKEVİ'NİN KURULUŞU VE FAALİYETLERİ (1932-1937)ŞAHİN, HavanurYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. İsmail ÇİFTÇİOĞLUEkim, 2010, 95 sayfaGeniş anlamıyla birer halk eğitimi kuruluşu olan halkevleri, faaliyet gösterdiği dönemde (1932?1951) Türk kültürünü yaymaya, Türk inkılâbını kökleştirmeye ve milli birliği sağlamaya çalışmıştır. Aydınlar ile halkın kaynaşma yeri olan bu kuruluşlar aynı zamanda Türk modernizminin gerçekleşmesinde de önemli rol oynamışlardır.24 Haziran 1932 yılında kurulan Kütahya Halkevi Dil, Tarih ve Edebiyat, Kütüphane ve Yayın, Temsil, Güzel Sanatlar, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Köycülük, Sosyal Yardım şubeleriyle faaliyete başlamıştır. Halkevine o dönemde çeşitli meslek gruplarına mensup bazı kişilerin, Kütahya'nın tanınmış simalarının ve pek çok eğitimcinin üye olduğu görülmektedir.Kütahya Halkevi faaliyetlerinin bu ilin genelini kapsadığı faaliyetlere olan katılımlardan anlaşılmaktadır. Özellikle konferans, konser, gösterit gibi faaliyetler halkın yoğun ilgisini çekmiştir. Bu bağlamda Kütahya Halkevi'nin yöre halkının eğitim ve kültür seviyesinin yükselmesinde kayda değer katkılar sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS AND ITS ABILITY OF APPLICATION IN TEXTILE ORGANISATIONSŞAHİN, HavanurM.A. Thesis, Department ofSupervisor: Asst. Prof. İsmail ÇİFTÇİOĞLUOctober, 2010, 95 pagesDuring the period that they were active (1932-1951), people?s houses, which can be considered as institutions for public education in its broadest sense, strived for spreading the Turkish culture, strengthening the roots of the Turkish revolution, and promoting national unity. These institutions, which were a place for the intelligentsia and the public to get closer to each other, also played an important role in the realization of Turkish modernization.The People?s House in Kutahya went into action on June 24, 1932 with its divisions of Language, History and Literature, Library and Publication, Representation, Fine Arts, Public Training Centres and Courses, Village Activities, and Social Aid. It is seen that, in that period, people from different occupational groups, Kutahya?s well-known faces and a lot of educators were members of the People?s House.It is understood from the high level of participation that the activities of the People?s House in Kutahya were city-wide. Especially activities such as conferences, concerts, exhibitions drew a great deal of people?s attention. In this respect, it can be said that the People?s House in Kutahya made significant contributions in raising the educational and cultural level of the local people.