Karacızade İzzet Molla Divanı(inceleme-metin)
The divan of Karacizade İzzet Molla
  1. Tez No: 273409
  2. Yazar: ERCAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLLA BATUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karacızade İzzet Molla, II. Mahmut, Divan, 19. yy. Şiiri, Mitolojik Unsurlar, Karacizade İzzet Molla, II. Mahmut, Divan, Poems of 19. Century, Mythological Elements
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Çalışma konumuz, Karacızade İzzet Molla Divanı`nın metni ve divanda geçen dini, siyasi ve edebi unsurların tahlilidir.Karacızade İzzet Molla'nın hayatı hakkında pek az bilgiye sahip bulunmaktayız. Daha önce hakkında hiçbir çalışma yapılmaması ve adeta Türk kültürü ve edebiyatı içerisinde tozlu raflarda araştırılmayı bekleyen bir eser olması, bizim bu esere dokunmamıza sebep teşkil etmiştir. Bu sebeple, Karacızade İzzet Molla Divanı'nın yazma nüshası, Arap alfabesinden transkribe edilerek ilk kez gün yüzüne çıkartılmıştır.Karacızade İzzet Molla'nın divanı, döneminin tarihi, siyaseti ve edebiyatı açısından önemli bilgileri ihtiva etmektedir. Şair, eserinin muhtevası bakımından, döneminin önemli şairleri arasında sayılabilecek derecede olmasına rağmen, sanatsal açıdan döneminin siyasi çalkantıları nedeniyle pek ileri derecede değildir.
Özet (Çeviri)
This study is about the essay of Karacızade İzzet Molla?s Divan and, literary, political, religious elements order in it.His writing duplicate, whom we know very little about his life, is coming into light for the first time, translating from Arabic alphabet into Turkish. It is not being studied on before and it is being waited on dusty shelves in Turkish Culture and Literature caused to be dealt with by us.The work contains important information in terms of history, politics and literature. In terms of content, although it is identical with other poets of Karacızade, in terms of art, it is not identical for further degree due to political turmoil.