Türkiye'de yabancı sermayeli bankaların bazı makroekonomik göstergeler üzerindeki etkisinin analizi
The analysis of the effect of foreign-owned banks in turkey on some macroeconomic indicators
- Tez No: 273408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Bankalar, Türk Bankacılık Sektörü, Türkiye'de Yabancı Sermayeli Bankalar, Makroekonomik Göstergeler, Regresyon Analizi, Foreign Bank, Turkish Banking Sector, Foreign- Owned Banks in Turkey, Macroeconomic Indicators, Regression Analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Gelişmekte olan diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de bankacılık sektörü finansal sektörün en önemli bileşenidir. Yakın zamanda ekonomik konjonktürdeki iyileşmeler ve bankacılık sektöründe sağlanan olumlu gelişmeler Türk bankacılık sektörünün cazibesini artırmıştır. Bu gelişmelere paralel olarak, sektör içindeki yabancı banka varlıkları ciddi bir yükselme eğilimi göstermiştir. Sektöre yabancı sermaye girişinin hızla artması, yabancı bankaların ülke ekonomisini ve ulusal bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceği sorusunu gündeme getirmiştir. Bu nedenle çalışmada yabancı banka girişlerinin Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir.1981-2007 yıl aralığında Türk bankacılık sektörü toplam varlıkları içindeki yabancı banka varlık payı ve sektörün toplam kredileri içinde yabancı banka kredilerinin GSMH, verimlilik, dış ticaret ve yatırımlar üzerindeki etkisi regresyon analizi yardımıyla incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda yabancı bankaların seçilmiş bu makroekonomik göstergeler üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in other developing countries, in Turkey the banking sector constitutes the most important component of the financial sector. Recent improvements in the economic conjuncture and the positive developments in the banking sector has increased the attractiveness of the Turkish banking sector. In parallel to these developments assets of foreign banks within the sector have shown a significant upward movement. The rapid increase in the entry of foreıgn capital totle sector has raised the question of how foreign banks will affect the national economy and domestic the banking sector. Therefore, in this study, the effect of the entry of foreign banks on Turkey?s macroeconomic indicators has been assessed.In the range of 1981-2007, effect of the share of foreign bank assest in Turkish banking sector total assets and the share of foreign bank loans in the sector's total loans on GDP, productivity, foreign trade and investment, have been analyzed by means of the regression analysis. Based on the results of the analyse, it is found that foreign banks have positive on that indicators.