Kütahya Gediz ve yöresi ağzı
Gediz and local accent studies
  1. Tez No: 273421
  2. Yazar: SEÇİL BİBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gediz, Ağız, Ses, Şekil, Kelime Bilgisi, Gediz, Accent, Sound, Shape, İnformation of Vocabulary
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Dil, insanlar arasında iletişimi sağlayan, geçmişte yaşanan olayları bugüne, bugünkü olayları da yarına aktaran en önemli araçtır. Dil, aynı zamanda kendi kanunları içinde yaşayan ve gelişen bir yapıya sahiptir. Bu gelişim sürecinde dilin şekillenmesinde, toplumların içinde bulunduğu durumlarda etkin rol oynar. Dilin alt birimleri olan lehçe, şive ve ağız da bu süreçle birlikte oluşmaktadır. Bu araştırmada, Gediz yöresinde ağız incelemesi yapılmış ve bu yöreyle yazı dilimiz arasındaki ses, şekil farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın örneklemini Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı, nüfus yapısına göre seçilmiş toplam on beş köy oluşturmaktadır. Araştırmadaki incelemeler, bu köylerdeki kişilerle görüşme yapılarak ses kaydı alınan on beş metne dayanmaktadır. Bu derlenen metinler, çevriyazı sistemi esas alınarak fonetik yazıya aktarılmıştır.Çalışmanın giriş kısmında Kütahya ili ve Gediz ilçesinin tarihi, ekonomik, turizm ve sosyal durumu ele alınmıştır. Birinci bölümde, ses bilgisi üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde Türkçedeki şekil bilgisi ele alınıp Gediz yöresindeki örnekleri gösterilmiştir.Üçüncü bölümde de, derlenen metinler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is the most important tool which makes communication and it deals the past events or present events to the past events. At the same time, Language has a construction that lives and advances in its own rules. In the process time, living conditions of societies enact in language forming. The sub-units; dialect, idiom, accent are formed in this process, too. In this investigation, an accent study was made in Gediz and the shape, sound differences about this local accent and our writing language are exposed.The village and society which is chosenas its ethnical shape belongs to Kütahya-Gediz form the sample of the invesgation. The studies of this invesgation were made by interviewing these villagersand are based on 15 texts. These collection texts are loaded to phonetics writing by basing on ? transcription system?.In the introduction part of the study, the historical and social status of Kutahya Province and its one of the towns, Gediz, were examined. In the first chapter, language and its sub-fields were focused on.In the second chapter, the phonological characteristics of Turkish Language were studied and some examples from Gediz were provided.In the third chapter, im the third cahpter, collected texts were presented.