Kütahya bölgesi jeotermal kaynakları ve ekonomik potansiyeli
Thermal resources capacity and economic potential of Kutahya region
  1. Tez No: 349150
  2. Yazar: KADİR BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Kaynaklar, Jeotermal Enerji, Jeoekonomi, Kütahya Jeotermal Kaynakları, Natural Resources, Geotermal Energy, Geo-Economics, Kutahya Geothermal Resources
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Ekonomik ve toplumsal kalkınmanın en önemli girdilerinden olan enerji, 1970'li yıllardan itibaren dünya ülkelerinin gündemini ağırlıklı olarak işgal etmiştir. Ekonomik, politik ve toplumsal açıdan insan hayatında enerji önemli bir yer kaplamaktadır. Enerjinin hangi türü olursa olsun, önemli ve vazgeçilmez bir unsur olduğu açıktır. Günümüzde sanayileşmeye bağlı olarak enerji temel ihtiyaç haline gelmiştir. Kullanımının yaygınlaşması ile tüketimi de oldukça artmıştır. Dünya?da enerji ihtiyacının artması ve kaynakların azalması ve bir gün biteceği gerçeği insanları alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bundan dolayı, enerjinin elde edildiği fosil yakıtların tükenebilir olması ve çevre kirliliğine neden olması, alternatif enerji kaynaklarının önemini arttırmıştır. Jeotermal enerji, alternatif enerji kaynağı olmanın yanında, aynı zamanda çevreyi kirletmeyen bir enerji kaynağıdır. Bugün enerji gereksinimini %70 oranında ithal kaynaklardan karşılamak durumunda olan ülkemizde, gerekli önlemler alınmazsa enerjide dışa bağımlılık giderek artacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan jeotermal enerji; yerli, ucuz, temiz, güvenilir ve sürdürülebilir olma özellikleri ile öne çıkan bir enerji türüdür. Türkiye, jeotermal enerji potansiyeli bakımından dünyada yedinci, Avrupa?da ise ilk sırada yer almaktadır. Jeotermal enerji, başta ısıtma olmak üzere (sera, bina, tarımsal kullanımlar), endüstriyel amaçlı ısıtma ve kurutma işlemlerinde (şeker, tekstil, kağıt, ilaç, konservecilik), kimyasal madde üretiminde (borik asit, amonyum bikarbonat, ağır su, akışkandaki CO2?den kuru buz eldesinde) ve turistik ve tedavi amaçlı kaplıca, yüzme havuzu ve turistik tesislerde kullanılmaktadır. Yüksek sıcaklıklı sahalardan elde edilen akışkan ise, elektrik üretiminin yanı sıra entegre olarak diğer alanlarda da kullanılabilmektedir. Yapılmış olan jeoloji, hidrojeoloji, jeokimya, jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda Kütahya ilinde önemli potansiyele sahip on iki jeotermal alan olduğu belirlenmiştir. Bunlar Kütahya-Yoncalı, Kütahya Ilıca-Harlek, Simav- Eynal Çitgöl, Naşa, Gediz Ilıcasu, Gediz Muratdağı, Emet Yeşil-Kaynarca, Günlüce-Dereli, Emet Yeniceköy, Tavşanlı Göbel, Hisarcık Esire?dir. Jeotermal enerjinin il ve bölge ekonomisine katkısına baktığımızda ise; Termal tesisler Kütahya ekonomisinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Tesislerin kapasiteleri artırılır, yeni ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte değişik amaçlı (günübirlik, dinlenme, sağlık vb.) hizmetler düzenlenerek çok sayıda yerli ve yabancı turistin gelmesi sağlanırsa, bu katkı daha da artarak bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasında daha etkili olacaktır. Bu çalışmanın temel amacı, Kütahya İli sınırları içerisinde yer alan jeoetermal kaynaklarının mevcut durumu hakkında bilgi edinmek ve potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yöneliktir. Kütahya ilindeki jeotermal alanların potansiyelinin tespitine yönelik ise SWOT (FÜTZ) analizi uygulanmıştır. Çalışmanın alan araştırmasında elde edilen bulgulara dayalı olarak, Kütahya ve yöresi jeotermal kaynaklarının mevcut kullanım alanlarının güçlü yönleri, zayıflıkları, gelecek ile ilgili fırsatları ve tehditleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy is the most important input for economic and social development and mainly it has occupied the agenda of all countries of the world since the 1970s. If we look economically, politically and socially, energy has an important and huge role for human life. No matter what type of energy, that is important and indispensable element. Energy has nowadays been a basic necessity because of industrialization. Widespread use of energy resulted in increase in consumption. The fact that world energy resource are decreasing and the need for energy is increasing has made people turn to alternative energy sources. For that reason, since fossil energy resources are limited and will be used up soon along with causing environmental pollution, the importance of alternative energy resources has also been increasing. Geothermal energy is one of the alternative sources of energy, and it does not pollute the environment as well. Today, 70% of energy requirements are imported in our country, if they do not take necessary any precautions, dependency on energy imports will increase. Geothermal energy from renewable energy sources is one of the indigenous, cheap, clean, reliable and sustainable energy to be kind of features that stand out. Turkey is the seventh in the world in terms of geothermal energy potential and is in the first place in Europe. Geothermal energy, particularly for heating (greenhouse, building, agricultural uses), industrial heating and drying processes (sugar, textiles, paper, medicines, canned food), chemical manufacturing (boric acid, ammonium bicarbonate, heavy water, the fluid CO2 extraction from dry ice) and the tourist and therapeutic spa, swimming pool and touristic facilities are used. Obtained from the high-temperature fluid of action is not only for electricity generation but also may be used as integrated in other areas. There are a lot of investigation of geology, hydrogeology, geochemistry, geophysics and drilling and according to this research has significant potential in Kutahya determined that 12 geothermal places. These are Kutahya-Yoncali, Kütahya-Ilica Harlek, Simav-Eynal, Citgol, Nasa, Gediz-Ilicasu, Muratdagi, Emet-Yesil-Kaynarca, Gunluce-Dereli, Yenicekoy, Tavsanlı-Gobel, Hisarcik-Esire. When we look at the contribution of geothermal energy, thermal plants play a major role in the development of the economy of Kutahya. When we increase capacities or are able to respond to new needs for different purposes (daily, rest, health, etc.), a large number of domestic and foreign tourists will arrive and whereby this may provide socio-economic development of the region. The main purpose of this study is collecting some information about current using and potential of geothermal resources which are located in Kutahya. SWOT analysis was applied for determining the potential of geothermal fields in Kutahya. Based on the findings of the research study; strengths, weaknesses, opportunities and threats for the future is determined for current using geothermal resources in Kutahya.