İlköğretimde toplam kalite yönetimi ve farklı iki uygulama
Total quality management and two different application in primary education
- Tez No: 273420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, AR-GE, Education, Quality, Total Quality Management, AR-GE
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Gelişen bilim ve teknoloji ile ülkemiz; yeni düşüncelerin dayanılmaz bilgi hızı ve baskısı altındadır. Bu nedenle eğitim ve kalite gibi iki unsur en önemli ve öncelikli durumundadır.Toplumu bireyler oluşturduğuna göre; her etken bireye bağlıdır. Olabilecek değişimler, daha ilköğretimdeki kaliteyle doğru orantılıdır. Her konuda olduğu gibi, eğitimde de sorunlar oluşmadan, yerinde ve zamanında tedbir; çözümü kolaylaştıracağından, kaliteyi de etkileyecektir.Müşteri ihtiyacı ile sıfır hata üretim olan TKY, sanayide gelişim gösterdiği halde, aynı durumu eğitim sistemimizde görememekteyiz. Eğitimde TKY; insan yetiştirmede hatasız olma veya en az hata ile eğitim anlamına geldiğinden, süreçlerin iyileştirilmesi zorunlu görülmektedir.Özellikle yeteneklerin belirdiği 11-14 yaş (ilköğretim ikinci kademe) çağın gereklerine uygun eğitim ve öğretim sonucu; yetenek, bilgi ve mesleğe yönelik; yorum yapan, sorgulayan bireyler olarak, düşünsel anlamda toplumun kalkınma ve refahına etki edecektir.Yapılan araştırmalarda, özel okullarda TKY'nin uygulanması ile arzu edilen kalite artışı gözlenmiş, ancak; maliyetin yükseldiği görülmüştür. Bu okullar, AR-GE çalışmaları ile stratejiler belirleyerek gelişim göstermektedir. TKY'nin, tüm ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında uygulanması durumunda ise beraberinde bilgi ve kaliteyi getireceği şüphesizdir.Artık teknoloji üretimi için bilgi gerekmektedir. Bilgiyi de üretmek, daha ilköğretim yıllarında olmak üzere eğitim sistem ve düzeyine bağlıdır. Büyük ATATÜRK'ün belirttiği, ÇAĞDAŞ HEDEFLERE ULAŞMAK için, kaliteli eğitimin arttırılması ve bilgi seferberliğinin başlatılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Advancing technology and science, with intolerable speed of new ideas and information, forms pressure on our country. For this reason education and quality of education becomes prior elements to us.As members from the community, each factor depends on members. Therefore possible changes start in primary school and is in correct proportions with the quality. In education, (as it is in every aspect) it is better to solve the possible problems in time and in place before it happens. This will also increase the quality.TKY, in industrial production, shows zero error according to customers need. But we can?t see this evolution in education system. TKY in education means zero error in educating children. For this reason improvement of process is mandatory.In second level of primary school (11-14 years of age) special abilities are determinate. If appropriate education is given according to abilities are determinate. If appropriate education is given according to abilities and profession, in future these children will be effective in welfare and development of their community.Researches show that private schools are better in application of TKY it is observed that the quality of education expected has been reached, but the cost is high these schools apply strategies by using AR-GE (research-improvement) works and develop themselves. There is no doubt that if TKY system is used in all the other schools, (primary and high) knowledge and quality will increase.For technological production high knowledge is needed. This knowledge is gained. Stating from primary schools. As Atatürk said: To reach contemporary targets we need high qualitied education and mobilization should be started.