Faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi ve özel öğretim kurumunda uygulanması
Activity-based costing method and its application in private education institution
- Tez No: 273423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi, Eğitim Kurumu, Costing, Activity Based Costing Method, Education Institution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Rekabetin hız kazandığı günümüz piyasalarında doğru bilgiye ulaşmak kurumlar için her geçen gün daha fazla öneme sahip olmaktadır. Gün geçtikçe hızla büyüyen ve önemi artan Özel öğretim kurumları için de maliyetlerini doğru olarak belirleyebilmek bu nedenden dolayı gittikçe önem kazanmaktadır. Özel öğretim kurumlarının sayılarının artması rekabeti de beraberinde getirmiştir. Özel öğretim kurumları için maliyetlerini doğru hesaplayabilmek, piyasada rekabet edebilmeleri için önem arz etmektedir.Bu çalışma, faaliyet tabanlı maliyet yönteminin özel bir öğretim kurumunda uygulanabilirliğini incelemek, amacıyla yapılmıştır. Ankara ilinde faaliyet gösteren özel bir öğretim kurumu model olarak seçilerek faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin uygulanabilirliği ve geleneksel maliyet yöntemi ile arasındaki farklar aktarılmaya çalışılmıştır.Çalışmada birinci bölümde temel maliyet kavramları, maliyet hesaplama yöntemleri, bu yöntemlere teknolojik gelişmelerin etkisi ile modern maliyet yöntemlerinin gelişimi ve özel öğretim kurumları hakkında bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümde faaliyet tabanlı maliyet yöntemi genel hatlarıyla incelenmiştir.Üçüncü bölümde özel bir öğretim kurumunda faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin uygulamasına yer verilmiş ve geleneksel yönteme göre gerçekleştirilen hesaplamalar ile karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the markets of nowadays in which the rate of competition has been increasing even more, to be able to get access to correct information is becoming ever more important for the institutions. Thus, it is also becoming more important for the private education institutions, which have been increasingly growing and gaining significance, to be able to determine the costs correctly. The increasing of the number of private education institutions brought the competition with. It is important that to be able to calculate their costs correctly in order to be able to compete in the market for the private education institutions.This study has been done to be able to assess the applicability of activity based cost management in a private education institution. A private education institution in Ankara was chosen as a model and the differences between the applicability of management through activity based costing and traditional costing systems were tried to be explained.In this study, in the first chapter information is provided about basic costing concepts, cost accounting methods, the influence of technological developments on these methods, the development of modern accounting methods and about private education institutions.In the second chapter, activity based costing method has been examined as general.In the third chapter, the application of activity based costing method is explained in a private education institution and is examined by comparing to a realized accounting according to traditional method.