Türk Ceza Kanununda haksız tahrik
Unjust provocation in Turkish Penal Code
  1. Tez No: 273424
  2. Yazar: FAHRETTİN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız Fiil, Haksız Tahrik, Hakaret, Hiddet veya Şiddetli Elem, Özel Haksız Tahrik, Tahrik, Tepki Fiili, Provocation, Unjust Provocation, Act of Reactio, Anger or Intensive Pain, Special Unjust Provocation, Reaction act, Insult
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türk Ceza Kanununda genel hükümler arasında yer alan ve uygulamada oldukça sık karşılaşılan haksız tahrik kurumunun ne olduğu ve nasıl uygulandığı ortaya koymak, mevzuatta ve uygulamada mevcut bulunan eksiklik ve yanlışlıkların tespit edilerek bu eksiklik ve yanlışlıkların düzeltilmesi yolunda öneriler sunabilmektir.1 Haziran 2005 yılında Yeni Türk Ceza Kanununun yürürlüğe girmesi ile birçok kurumda olduğu gibi haksız tahrik kurumunda da birtakım yeni düzenlemelere gidilmiş ve doğal olarak uygulamada da yeni içtihatlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Haksız tahrik konusunun mahkeme kararlarındaki uygulama sıklığı ve kararların geçmiş dönemlerde Yargıtay tarafından haksız tahrikin yanlış uygulanması nedeniyle bozulma oranı göz önüne alındığında Türk Ceza Hukuku bakımından bu konunun önemi iyi anlaşılacaktır. Bu bağlamda içeriğinin tespiti ve sınırlarının net olarak ortaya konulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is first to explain what is unjust provocation and how it is applied which is faced frequently in practice, and secondly to find out the mistakes and defects in practice and finally to suggest proposals to over come those mistakes and defects.On 1th June 2005, after the coming into force of New Turkish Penal Code, like the other criminal issues, it has been made some new regulations regarding to unjust provocation and naturaly these new regulations are followed by new case-law. When the frequency of the application of unjust provocation in practice and the number of the decisions which were overrided by the Court of Cassatıon in the past because of wrong application of unjust provocation, are taken into account, the importance of the unjust provocation for the Turkish Criminal law will appear. In this context, there is an essential need to ascertain its nature and to introduce its limits clearly.