Aile işletmelerinde kriz yönetimi ve Kütahya İli'nde bir uygulama
Crisis management in familiy companies and an enterprises in Kütahya implementation
- Tez No: 273428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN EREN GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Yönetim, Aile İşletmeleri, Yönetici, Crisis, Management, Family Businesses, Administrator
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Aile şirketleri herhangi bir doğal afet veya ekonomik krize karşı daima hazırlıklı olmalıdırlar. Dolayısıyla herhangi bir krizin zararlı etkilerinden kendilerini korumak için birtakım önlemleri almaları gereklidir. Etkili bir kriz yönetimi planı için öncelikle işletmenin karşılaşabileceği tehditler belirlenir ve çözüm önerileri ortaya konur. Aile şirketlerinde kriz anında göreve alacak bir acente olmadığı için kendi kriz yönetimi planlarını kendilerinin oluşturup uygulamaları gerekir. Bu nedenle, bu şekilde yapılanmış şirketlerde kriz yönetimi ayrı bir öneme sahiptir. Etkili kriz yönetimi yönetimde işletme yöneticinin öncelikle birkaç alanı kontrol altına almasını gerektirir.Aile şirketlerini etkileyebilecek krizler; küçülme dolayısıyla işgören çıkarılması, davalar, finansal problemler, ayrımcılık/taciz, cezalar, medya kuşatması, dedikodular, ürünlerde aşırı defolar, kalite sorunları, şiddet tehditleri, iş kazaları, yönetim kurulu başkanının ani ölümü, hükümet cezaları, doğal afetler, boykot ve grevler vs'dir.Bu çalışmanın birinci bölümünde aile şirketlerinin yapısal analizi yani tarihi gelişimleri ve özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümünde ise işletmelerde kriz ve kriz yönetimi tanımlanmıştır. Üçüncü ve son bölümünde ise aile şirketlerinde kriz yönetimi ve işletme açısından önemi incelenmiştir. Aile şirketlerinin karşılaştıkları krizlerde izlemeleri gereken yollar anlatılmaya çalışılmıştır. Kriz öncesi, kriz anı ve kriz sonrası kriz yönetimleri anlatılarak bu işletmelerin karşılaştıkları krizlerde nasıl davrandıkları ve karşılaşacakları krizlerde nasıl davranmaları gerektikleri ifade edilmiştir. Bir bütün olarak çalışma incelendiğinde konuların birbirlerini tamamlayıp sade bir dil kullanılarak herkesin anlayabilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Family business have to be well-prepared to any kind of economical crisis and natural disaster. Consequently, they have to take some precautions to protect theirselves from harmful effects of a crisis. Firstly the probable threats are being determined that the business may come across and solutions being brought up to have an effective crisis management. Because of there is no agent which can take the duties in family businesses, they have to constitute their own crisis plans and put it into practice. Because of this, crisis management in family businesses has an considerable importance. For an effective crisis management, several steps have to be under control in the management of top managers.The crisises that can effect the family businesses are; worker dismissings because of waning, lawsuits, financial problems, discrimination/disturbing, punishments, media surrounding, gossips, too much flaws in products, quality matters, violence threats, work accidents, the sudden death of board of directors? s president, government punishments, natural disasters, boycott and strikes, etc.In the first part of this studying is formed of the structural analyses, historical developments and characteristics of the family businesses. In second part, the crisis and crisis management in businesses are being described. In the third and last part, the crisis management in family businesses and the importance of it for the business are being researched. The steps which must be followed in the crisis times that the family businesses may come across are being tried to explain. By telling the crisis managements of before the crisis, the moment of crisis and after crisis, the behaviors of businesses in the crisis periods that they came across and how they must act in the crisis times that hey will come across are being expressed. The aim of this study is to be clearfor everyone by using comprehensible language when it is examined as a whole.