The Maltese Falcon, The Big Sleep ve The New York Trilogy adlı eserlere atıfta bulunularak klasik detektif romanı ile postmodern detektif romanının karşılaştırılması
A comparison between hard-boiled detective fiction and postmodern detective fiction with references to The Maltese Falcon, The Big Sleep, and The New York Trilogy
- Tez No: 273429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Detektif Prototipi, Klasik (Hard-Boiled) Detektif Romanı, Anti-Detektif Roman, Postmodern Edebi Teorinin Özellikleri, Detective Prototypes, Hard-Boiled Detective Fiction, Anti-Detective Fiction, Characteristics Of Postmodern Literary Theory
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tezin amacı, klasik (hard- boiled) dedektif romanı ile postmodern dedektif romanını kapsamlı bir şekilde karşılaştırmak ve özellikle The New York Trilogy'nin postmodern dedektif romanının önde gelen bir örneği olarak önemini vurgulamaktır. Bu bağlamda, dedektif türünün hazırlayıcı özellikleri, bu türün ataları olan Edgar Allan Poe, Sir Arthur Conan Doyle ve Agatha Christie'den yapılan örneklemelerle açıklanacaktır.Bununla birlikte, bu türün tarihsel süreç içerisinde gelişimi ve dedektif prototipi ve türü ile ilgili çeşitlilikler ana başlıklar altında özetlenecektir. Postmodern, metafizik, ya da anti-dedektif roman göz önünde bulundurularak ilk bakışta postmodern dedektif romanı klasik türün bir devamı gibi görünse de Paul Auster'ın üçlemesi postmodern dedektif romanın farklılıklarını gözler önüne sermektedir. Diğer bir deyişle, bu üçleme kent yaşamı, metinlerarasılık, çoğulculuk, kimlik karmaşası, belirsizlik gibi postmodern edebi teoriye de atıfta bulunarak klasik türün tüm ana karakterlerinin yapısökümünü yapmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma, Dashiell Hammett, Raymond Chandler ve Paul Auster gibi her iki türün de önemli temsilcilerinden karşılaştırmalı örnekler kullanarak klasik dedektif romanından postmodern dedektif romanına geçiş üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare hard-boiled detective fiction and postmodern detective fiction in a profound way, particularly to emphasize the importance of The New York Trilogy as a prominent example of postmodern detective fiction. In this respect, from its starting point preliminaries of detective genre are delineated with examples from its progenitors such as Edgar Allan Poe, Sir Arthur Conan Doyle, and Agatha Christie. Furthermore, the development of the genre through the historical process and variety of both detective prototype and the genre are summarized under main titles. Regarding postmodern or metaphysical or anti-detective fiction, Paul Auster?s trilogy puts forth the genre?s differences into consideration although it seems that postmodern detective fiction is a continuation of hard-boiled one at first glance. In other words, the trilogy deconstructs all pivotal characteristics of hard-boiled fiction with references to postmodern literary theory such as uncertainty, identity crisis, multiplicity, intertextuality, and urban life. Therefore, this study focuses on a transformation from hard-boiled detective fiction to postmodern detective fiction using examples from notable representatives of both genres like Dashiell Hammett, Raymond Chandler, and Paul Auster comparatively.