Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kullandıkları yöntem/teknikler ve karşılaştıkları kullanım güçlükleri
Methods/techniques used by social sciences teachers and problems they faced
  1. Tez No: 273435
  2. Yazar: ERDOĞAN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yöntem, Teknik, Güçlükler, Social Knowledges, Techniques, Methods, Issues
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüz eğitim sisteminin en önemli bileşenlerinden olan öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişimi sağlayan öğeler olarak nitelendirebileceğimiz öğretim yöntem ve teknikleri, eğitim sürecinin önemli konularından birisidir. Son senelerde bu alanda yapılan çalışmaların sayısında büyük artış olmuştur. Bunun temel nedenlerinden birisi, öğretmenin etkili bir şekilde bilgiyi aktarmasında, kullanacağı yöntem ve tekniğin büyük önem arz etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yöntem ve tekniklerin iyi bir şekilde kullanılması ise şüphesiz öğretmen-öğrenci arası iletişimi pekiştirecek ve eğitimin kalitesini de arttıracaktır.Ülkemiz eğitim sistemi özellikle son yirmi yılda etraflı bir reform çalışmaları içerisine girmiştir. İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretmenliği de bu değişimin bir parçası olarak sürekli gelişmekte, yeni ve etkili tekniklerin araştırılması üzerine pek çok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmada Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin kullandıkları yöntem/teknikler ve bunları kullanmada karşılaştıkları güçlüklerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede Kütahya İli ve ilçelerinde görev yapan 117 Sosyal Bilgiler Öğretmeni üzerinde anket yapılarak, öğretmenlerin kullandıkları yöntem ve teknikler sınıflandırılmış ve yöntem/teknikleri kullanmada karşılaştıkları güçlükler incelenmiştir.Sonuç olarak Sosyal Bilgiler Öğretmenleri daha çok öğretmen merkezli yöntem/teknikleri kullandıklarını, bu konuda yeterli hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim almadıklarını beyan etmişlerdir. Yöntem/teknik kullanımında karşılaştıkları başlıca sorunlar ise ders saatlerinin yetersiz olması, öğrencilerdeki sınav kaygısının fazla olması, sınıfların kalabalık olması ve maddi imkânsızlıklar gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Education techniques seen as the most important component of the todays education system which provides a communication environment between students and teachers is one of the most important topic of the education sciences. Recently, number of research on this area have been increased. One of the main reasons for this increase is that in order to transfer knowledge for a teacher to his student, method or technique used has great importance. Using of these methods and techniques surely will provide communication between student-teacher and increase the quality of education.Our country?s education system has been subjected to a great reform period at last two decades. As a part of this change period, social knowledges teaching is continuously developing, and many scientific research have been performed to develop novel and effective techniques. In this research, it is aimed to evaluate methods/techniques used by social sciences teachers and issues during using of them. For this aim, in Kütahya region 117 social knowledges teachers were subjected to survey, afterwards, issues they have at the using of them were evaluated.In conclusion, social science course teachers expressed that they generally use teacher based method/techniques and they did not take enough pre-vacational education and do not take vacational education on this topic. The main problems they faced as using of methods/techniques they expressed were lack of course time, high levels of anxiety of students on examinations, high number of students per a class and economical problems.