Muriel Spark'in the Prime of Miss Jean Brodie ve Fay Weldon'in The Life and Loves of a She-Devil adlı eserlerindeki kadın imgelerinin incelenmesi
Analysis of woman images in the Prime of Miss Jean Brodie By Muriel Spark and The Life and Loves of a She-devil By Fay Weldon
  1. Tez No: 273434
  2. Yazar: HÜLYA ALGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TATİANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kadın rolleri, kadın yazımı, Muriel Spark, Fay Weldon, woman images, women?s writing, Muriel Spark, Fay Weldon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez, iki çağdaş roman olan Muriel Spark'ın The Prime of Miss Jean Brodie ve Fay Weldon'ın The Life and Loves of a She-Devil adlı eserlerindeki kadın imgelerini ve rollerini incelemektedir. Romanlar, feminist-psikoanalitik yaklaşım ve sözü geçen dönemlerin koşullarına uygun olarak gelişen düşüncel yapılar temel alınarak incelenmektedir.İlk bölüm, genel olarak edebiyat dünyasındaki kadın yazımının gelişiminden bahsetmektedir. Öncelikle, kadınların toplum içerisindeki sosyal pozisyonlarına ve değişimlerine değinilmekte ve daha sonra kadın yazımının bugünkü durumuna geçilmektedir. Kadın yazımının ne olduğu açıklanmakta ve bazı önemli kişilerin bu konuyla ilgili önemli katkıları üzerine durulmaktadır. Ayrıca, kadın-erkek arasındaki farklılıkları daha iyi aydınlatmak için cinsiyet rollerinin oluşumu ve kimlik edinimi süreçlerini inceleyen psikanalitik teoriler üzerinde durulmaktadır.İkinci bölüm, yazarlar Muriel Spark ve Fay Weldon üzerine yoğunlaşmakta ve bu yazarların kariyerleri, yazım stilleri-teknikleri ve The Prime of Miss Jean Brodie ve The Life and Loves of a She-Devil adlı ünlü romanlarından bahsetmektedir.Üçüncü bölümde, Muriel Spark'ın The Prime of Miss Jean Brodie ve Fay Weldon'ın The Life and Loves of a She-Devil adlı eserleri derinlemesine incelenmektedir. Baş kahramanlar ve diğer ikincil karakterler tanıtılmakta; kadın imgeleri ve rolleriyle ilgili temalar incelenmektedir. Bu bölümde ayrıca baş kahramanların karakterlerinin ve kadın olarak rollerinin karşılaştırılması da yapılmaktadır.Bu çalışmanın sonunda, yazarlar Weldon ve Spark'ın romantik kurguların bilindik hikayelerini araştırarak, okuyucuya erkekler tarafından dikte ettirilen stereotip (klişe) kadın kimliklerinin nasıl oluşturulduğunu göstermeye çalıştıkları sonucuna ulaşılmaktadır. Her iki yazar da ikincil erkek egemen rollere meydan okuyan güçlü ve sıradışı karakterler yaratmışlardır. Romanlardaki kadın kahramanlar, bazen ataerkil sistem ama çoğu zaman bağımsız kadınların simgesi olarak gördükleri ulaşılmaz ve mükemmel kadın karakterlerle ilgili bir çok deneyimlerden geçmişlerdir. Bu deneyimlerin sonucunda başkahramanların, amaçlarına ulaşmış olarak gözükseler de yaşamlarının merkezine yerleştirdikleri ve bağımsız kadının mükemmel bir modeli olarak gördükleri rakiplerinin ölümleriyle yaşama nedenlerini kaybederek başarısız oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the woman images and roles in two contemporary novels, Muriel Spark?s The Prime of Miss Jean Brodie and Fay Weldon?s The Life and Loves of a She-Devil. The novels are examined by feminist psychoanalytic approach and the mental attitudes appropriate for the social contexs of the different time periods mentioned.The first chapter deals with women?s writing in general in the world of literature. It flows through from the development of woman?s position in society to the current position of women?s writing. What women?s writing is explained and the contributions of some important people to it are also mentioned. In addition, the psychanalytic theories about the formation of gender roles and identity acquisiton are emphasized to explain the differences between women and men better.The second chapter deals with the authors, Muriel Spark and Fay Weldon. Their writing careers, writing styles and techniques, and the popular works of these famous woman writers, The Prime of Miss Jean Brodie and The Life and Loves of a She-Devil are mentioned.In the third chapter, the novels Muriel Spark?s The Prime of Miss Jean Brodie and Fay Weldon?s The Life and Loves of a She-Devil are deeply analyzed. The protagonists and other minor characters are introduced and the themes concerning woman images and roles are discussed. In this chapter, there are also comparisons of the protagonists? characters and their roles as woman.At the end of this study, it is concluded that the authors, Weldon and Spark, explore the imperfect lies of romantic fictions and try to show the reader how stereotypes of femininity are formed by men. They both speak for strong exceptional woman characters challenging their secondary roles assigned by masculine power. These women characters in the novels go through many experiences during which they sometimes deal with the patriarchal system but mostly with the other women whom the protagonists consider the unattainable and perfect as the sign of independent females. At the end of these experiences, the protagonists seem to reach their goals, but deep inside what they gain is a failure rather than a real success since they lose their ambition in life with the death of their rivals, the self-confident and independent women, who were the main objects of their living.