Sosyal bilgiler dersinde uygulanan etkinliklerin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of the activities in the social lesson according to the teacher perceptions
  1. Tez No: 273440
  2. Yazar: FERİDUN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Yapılandırmacı Kuram, Activity, Constructivist Theory, Social Information, Teaching of Social Information
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojik araç ve gereçlerin her geçen gün yoğun bir şekilde kullanıldığı, sürekli değişen ve gelişen dünyada bireyin topluma kazandırılmasında ve iyi bir vatandaş olarak yetiştirilmesinde Sosyal Bilgiler dersi daha da önem kazanmakta ve buna paralel olarak Sosyal Bilgiler öğretimi sürekli kendini yenilemekte ve değişmektedir. Ülkemizde de 2005 yılından itibaren Sosyal Bilgiler programı yapılandırmacı kurama göre yeniden düzenlenmiştir.Geleneksel Sosyal Bilgiler eğitiminde; öğretmen daima bilgiyi aktaran, öğrenci ise bilgiyi hazır alan bir konumda bulunmaktadır. Yenilenen Sosyal Bilgiler programında ise öğrenci; anlayan, düşünen, eleştirebilen, araştıran, sorunlara çözüm bulabilen, bilgiye ulaşmada farklı yöntemler deneyen; buna karşılık öğretmen bilgiyi sadece aktaran konumundan çıkıp hedeflere ulaşmada öğrenciye rehberlik eden, sınıfta işbirliği ve etkileşimi kolaylaştıran, öğrencileri harekete geçiren bir konumdadır.Yenilenen programda öğrencilerin katılımını artıran, öğrencileri araştırmaya, düşünmeye sevk eden, etkinliklere dayalı öğretim yöntemleri kullanmıştır. Bu yöntemlerden bir tanesi de ders etkinlikleridir. Kullanılan etkinliklerde derste öğrenilen bilgiler, çok daha kolay kavranmakta ve pekiştirilmektedir.Bu çalışmada sosyal bilgiler dersinde yapılandırmacı kurama göre hazırlanan etkinlikler hakkında öğretmenlerin yeterlilik algısını incelemek amaçlanmıştır. Yeni eğitim programı ve sosyal bilgiler programı üzerinde durulmuş, yeni sistemle eski sistem karşılaştırılmış ve Kütahya il merkezindeki ilköğretim okullarında sosyal bilgiler dersine giren öğretmenler üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada sosyal bilgiler dersinde yapılan etkinliklerin öğrenmeye etkisi araştırılmıştır
Özet (Çeviri)
Social Information lesson is getting more important in the society that always changes and develops and in which technological devices are used intensely. First aim of Social Information lesson is bringing up good citizens. So Social Studies renew and change themselves paralelly. In our country Social Studies Program has been arranged in accordence with the construtivist theory since 2005.In Traditional Social Studies Training teacher always conveys informations and student always in informed position. Renewal of social information in the program, the student understant that thinking to criticize , investigate the issues that can find the information to reach different methods attempt; teacher is information only teaching position our of the goals in dealing student guide, the class co-operation, students mobilized to reach the position.Renewed participation in he program increased students , students to consider research-based teaching methods used to refer to events. One of these methods are also activity classes. The information used for the activities in class teaching, are much more easily grasp and is reinforcing.In this study the lessons of Social Information about events constructivist theory was prepared according to the perceptions of teachers? qualification is intented for review. New educational programs focus on social information in the program, the new site is compared with the older systems and information Kütahya social courses in primary school in the province center teachers entering the study weremade on the questionnaire. This course studies the social information to learn the impact of the activity were investigated.