Seyitömer Höyük çatı örtü sistemleri
Roofing systems of Seyitömer Mound
- Tez No: 273441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çatı, kiremit, Seyitömer Höyük, Roof, roof tile, Seyitömer Mound
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
?Seyitömer Höyük Çatı Örtü Sistemleri? başlıklı bu çalışma, Seyitömer Höyük'te ortaya çıkarılan yapıların çatı örtü sistemlerine ilişkin buluntuların belirlenmesiyle oluşturulmuştur. Aynı zamanda buluntulardan hareketle Seyitömer Höyük'ün Erken ve Orta Tunç Çağ, Akhaemenid, Hellenistik dönem yapılarında uygulanmış olabilecek çatı örtü sistemleriyle ilgili öneriler sunulmuştur. Bunun yanı sıra, çalışmamızın birinci bölümünde antik dönem çatı kiremitlerinin ortaya çıkışı ve gelişimi, ikinci bölümünde ise kullanım şekilleri ve yapım teknikleriyle ilgili genel değerlendirmeler yapılmıştır.Seyitömer Höyük'te Erken Tunç Çağ tabakalarından ele geçmiş olan kil kütleleri, Orta Tunç Çağ yapılarından birinde ortaya çıkarılmış olan yanmış durumdaki çatı sistemi, söz konusu dönemlerde höyük yapılarının çatı örtü sistemleriyle ilgili önemli verilerdir.Höyüğün Akhaemenid ve Hellenistik dönem yapılarının çatı örtülerinde Korinth tipi düz kiremitler (stroter) ile Korinth ve Lakonia tipi kapama kiremitleri (kalypter) kullanıldığı anlaşılmıştır. Höyükte ele geçen çatı kiremitleri arasında ?yarım antefiksli stroter? olarak adlandırdığımız örnekler de, bugüne kadar herhangi bir benzeri bulunmamış, ilginç bir buluntu grubunu oluşturmaktadır. Çatıların ön uç sırasında yer alan stroterlerin köşelerine aplike edilmiş olan ve antefiks işlevi gören söz konusu parçalardan hareketle, höyüğün yer aldığı bölgenin iklim şartları da göz önünde tutularak, höyükteki yapıların yüksek eğim derecesine sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled as ?Roofing Systems of Seyitömer Mound? is formed by determination of the findings relating to roofing system of the structure uncovered in Seyitömer Mound. At the same time, by taking evidences into consideration, some recommendations are presented. According to them roofing system of Seyitömer may have been applied in the structures of Early and Middle Bronze Age, Akhaemenid and Hellenistic period. Moreover, in the first part of our study there is a general evaluaton regarding the emergence and development of roof tiles in ancient period and also the usage and construction techniques of the roof tiles are evaluated in the second part of the study.The clay mass obtained from the layers of the Early Bronze Age and the burnt condition of the roof system revealed from one of the Middle Bronze Age?s structures in Seyitömer Mound are important datas regarding mound building?s roofing systems in that period.It seems that Corinthian-type flat roof tiles (stroter) and the Corinthian-Lakonia type roof tiles (kalypter) were used in the mound?s Akhaemenid and the Hellenistic period roofing system . Among the samples of roof tiles obtained in the mound there is a pattern of tiles called as ? semi-antefixed stroter?. This is not like any part of the roof tiles known so far and constitutes an interesting group of finds. Stroters are located at the front edge line of the roof and the parts in question have been applied to the corner of stroters. It is concluded that the structures of the mound have a high degree of slope by taking the position of the parts mentioned above as well as the climatic conditions in the region at where the mound located into consideration.