Seyitömer sivil mimarisinin özellikleri ve gelişimi
The characteristics and development of Seyitömer the civilion architecture
  1. Tez No: 273442
  2. Yazar: NAZAN YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. SERPİL SANDALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seyitömer Höyük, Mimari, Konut, Atölye, İşlik, Seyitömer Mound, Architecture, Dwelling, Factory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Erken Tunç Çağı'ndan Roma Dönemi'ne kadar uzanan Seyitömer sivil mimarisinin özellikleri ve gelişimi ele alınmıştır. Höyükte Erken Tunç Çağı'nın yanı sıra Orta Tunç Çağı, Akhaemenid, Hellenistik ve Roma Çağlarına ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır.Seyitömer Höyük'ün mimari özellikleri ve gelişimini değerlendirebilmek için, her bir kültür katını en iyi temsil eden konut ve atölyelerden birer sivil yapı örneği seçilerek malzeme, inşa teknikleri, plan özellikleri ve kullanım amaçları açısından incelenip yerleşimin kendine has özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır.Yerleşimler bir sur veya teras-sur duvarlarıyla çevrelenmiştir. Yerleşimlerde anıtsal nitelikteki yapılara rastlanmamıştır. Özellikle Erken ve Orta Tunç Çağlarında konut tipi yapıların yanı sıra atölye/işlik ve depo olabilecek nitelikte mekânlar da görülmektedir.Erken Tunç Çağı'nda megaron planlı bir yapıya rastlanması, bu yerleşimin Batı Anadolu kültürel etki alanına girdiğini göstermektedir. Orta Tunç Çağı'nda ise daha ziyade Orta Anadolu etkisi ağırlık kazanmaktadır.Höyüğün en yoğun ve en geniş sınırlarına Erken ve Orta Tunç Çağı'nda ulaştığı; daha sonraki dönemlerde yerleşim alanının küçüldüğü ve daha az bir nüfusun yaşadığı anlaşılmaktadır. Seyitömer Höyük'ün özellikle Erken ve Orta Tunç dönemlerinde seramik ve maden üretiminde, ayrıca Anadolu'nun Doğusu ve Batısı arasındaki ticarette önemli bir rol üstlendiği açıktır. Akhaemenid ve Hellenistik Dönem mimari kalıntıları genellikle konutlardan oluşmaktadır. Dönemi karakterize eden yapı türlerine rastlanmaması ve daha ziyade yerel mimari özelliklerin görülmesi, höyüğün bu dönemde bir taşra yerleşimi niteliğinde olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the characteristics and development of Seyitömer architecture, which is from the Middle Bronze Age until the Roman Period, are examined. At the mound, fossils belonging to the Early Bronze Age as well as to the Middle Bronze Age, Achaemenid, Hellenistic and Roman Age, were discovered.To evaluate the architectural characteristics and development of Seyitömer Mound, a sample structure representing the period and/or spheres the best was chosen and investigated with regard to material, construction techniques, plan characteristics and aim of its use. Also, through a comparison with contemporary centres, it was attempted to put forward the architectural influences and the peculiar characteristics of the settlement.The settlements are surrounded with a wall or terrace-rampant walls. There have been witnessed any monumental structures. Rather, places which might be workshop/workplace and store as well as residential structures are seen. Especially in the Early and Middle Bronze Age, places like workshop/workplace are densely seen.That a structure with a megaron plan was seen in Early Bronze Age makes it clear that the settlement went under the influence of Western Anatolia culture; that Central Anatolia influence was rather intense during the Middle Bronze Age. Architectural remnants of Achaemenid and Hellenistic Period consist of residential structures. That there were not seen structures characterizing the period and that the structures reflect rather the local architectural characteristics indicate that the settlement was rural in this period.It is observed that the settlement reached the densest and widest borders during the Early and Middle Bronze Age; that the settlement became smaller and therefore that a lesser population lived. It is clear that Seyitömer Mound had an important role in production of ceramics and mine, also in trade between the East and West of Anatolia during the Early and the Middle Bronze Age.