Mobilya sektörünün ana bileşenlerinden tasarımın faktörlerinin tüketici davranışlarına etkisi:Kütahya ilinde bir araştırma
The effects of designing factors one of the main components of furniture industry sector on consumer behaviors: A research in Kütahya province
- Tez No: 273458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici, Tüketici Davranışı, Tüketim, Mobilya, Tasarım, Mobilya Tasarım Faktörleri, Consumer, Consumer Behavior, Consumption, Furniture, Design, Furniture Design Factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Küreselleşme sonucu pazarlar arası sınırlar ortadan kalkmış, yerel veya küresel bazda tüm pazarlar rekabetçi hale dönüşmüştür. Küreselleşmeyi sağlayan iletişim ağları sayesinde artık herhangi bir pazarda üretim yapan bir firma ve dolayısıyla analistler veya uzmanlar için sorun, ürün yığınları içerisinden seçim yapılması esnasında tercih edilebilme çabasıdır. Bu noktada yeni bir ürünün soyut ve somut olarak sahip olduğu değerler yardımıyla farklılaşabilmesi ve tercih edilmesi ağırlıklı olarak tasarım-pazarlama tabanlı bir yeni ürün geliştirme çalışmasına ihtiyaç duymaktadırTüketiciler de bu gelişmenin etkisinde; kendilerine sunulan çok sayıda ürün ile karşı karşıya gelerek maruz kalmaktadırlar. Tüketici çok sayıda değişkenlerin etkisinde ve satın alma davranışı da bir çok faktörün etkisi altında kalmıştır.Bununla birlikte tüketim olgusu da farklı anlamlar ve deneyimlere evrilmiş ihtiyaç karşılamaktan sembolik tüketime kadar geniş bir yelpazede anlam bulmuştur.Tüm bu değişimler karşısında mobilya işletmeleri de ürünlerini farklılaştırmak için tüketimin değişen yapısına uyum sağlamış ve ürün oluşturulurken tasarım faktörlerinden etkilenmek zorunda kalmıştır.Bu çalışmada tüketici davranışlarını etkileyen faktörler, tüketim olgusunun yapısı ve dönüşümü ve mobilya tasarım faktörlerinin tüketici davranışlarına etkisini ölçen bir araştırmaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization the borders between the markets have disappeared all the markets on local and global basis have become competitive. Due to communication networks that enable globalization now the problem for the firms manufacturing in any markets and so for the analysts or experts is trying to make a choice during selection among the product stacks. At this point it needs a study of developing a new product mainly based on design and marketing to differentiate and to be chosen with the help of abstract an concrete values that it has .Consumers under the influence of this development, exposure many products presented to them. The consumer is under the influence of many variables and buying behavior is under the influence of many factors.However the consumer fact is evolved to different meanings and experiences, it finds meanings under a wide range meeting the needs to symbolic consuming.In view of all these changes furniture companies are attuned the changing structure of consumption to differentiate their products and they have to be influenced by the designing factors while making a product.In this study we give a place to a research that measures the effects of furniture designing factors on consumer behaviors ,the structure and transformation of consumer facts and the factors affect the consumer behavior.