İşletmelerde inovasyon gücünün ölçümlenmesi ve tarım & gıda sektöründe yöresel bir araştırma
The measurement of innovation power in businesses and a local research in agriculture & food industry
  1. Tez No: 273464
  2. Yazar: MELTEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Yönetimi, Strateji, Rekabet, Teknoloji, Innovation, Innovation Management, Strategy, Competition, Technology
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ekonomik büyüme ve rekabet edebilirlik günümüz şartlarında giderek inovasyona dayanmaktadır. Uluslararası yarışa dahil olabilmek ve rekabet gücünü elinde bulunduran bir seviyeye erişebilmek için ülkelerin hem inovatif girişimlere hem de bu konuda öncü şirketlere ihtiyacı vardır. Bu şirketler inovasyonu yönetilir kılabilmek için, doğru ölçümleri ve teşvikleri uygulamak, hem içeride hem de dışarıda doğru stratejilerle doğru davranışı üretebilmek, ve bu süreç için etkili bir metodoloji geliştirmek zorundadırlar.Sağlıklı bir inovasyon yönetim süreci için, işletmelerin ciddi bir planlama ve uygulama gerçekleştirmeleri, işletme içerisinde inovasyon farkındalığı yaratıp, inovasyonu kurum kültürü haline getirebilmeleri ve bu süreçte inovasyon güçlerini düzenli aralıklarla ölçmeleri oldukça önemlidir. ?Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz, geliştiremezsiniz? ilkesi doğrultusunda, yapılan bu ölçümler sayesinde elde edilecek veriler ve geri bildirimlerle, işletmeler bu alandaki zayıf ve güçlü yönlerini tespit edebilir, başarılı bir inovasyon sürecinin sürekliliğini sağlayabilirler.İşletmelerde inovasyon gücünün ölçümlenmesinin amaçlandığı bu çalışmanın ilk bölümünde; inovasyon kavramı, özellikleri, çeşitleri ile bağlantılı olduğu kavram ve konuları; ikinci bölümünde dünyada geliştirilmiş olan inovasyon ölçümüne yönelik yapılan çalışmalardan bazıları; üçüncü bölümde ise dünyanın ilk yönetim danışmanlığı şirketi olan Arthur D.Little'ın İnovasyon Üstünlüğü isimli ölçüm modeli orjinalinden çeviri yapılarak oluşturulup detaylı bir şekilde incelenmiştir. En son bölümde ise, Arthur D.Little'ın bir başka modeli yine çeviri yapılarak oluşturulmuş ve Salihli ilçesinde tarım & gıda sektöründe üretim faaliyetinde bulunan işletmelere uygulanmış, elde edilen veriler analiz edilmiş, yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s terms economic growth and competitiveness are based on innovation increasingly. Countries need innovative initiatives and also pioneer companies in this field for being included to international race and attaining competitive advantage. These companies have to apply right measurements and incentives, and have to generate right attitude with right strategies both inside and outside the company to make innovation is managed.For a healthy process of innovation management, it is very important to perform a serious planning and implementation, to create awareness of innovation inside the company, to bring innovation into the corporate culture and to measure the power of innovation at regular intervals in this process. In the principle of `You cannot manage, what you cannot measure?, with the data and feedback that obtain through measurements, businesses can be determine their strengths and weaknesses in this field and they can provide continuity a successful innovation process.In the first part of this study, prepared for the purpose of measuring the innovation power in companies, the innovation concept, its features, types, the related concepts and issues; in the second part some of the innovation measurement models that had been improved in the world; and in the third part Arthur D.Little?s, which is the world?s first and oldest management consulting firm, innovation measurement model named Innovation Excellence, created by translating, has been analyzed in detailed. In the last part, Arthur D.Little?s another innovation model has been built by translating again and has been practiced in the agriculture and food sectors in Salihli. Then the data which obtained from the surveys have been analyzed, interpreted and suggestions have been made.