Sabrî-i Şâkir Dîvânı
Sabrî-i Şâkir Dîvâni
- Tez No: 273467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ruh, Aşk, Bülbül, Ence, Love, Nightingale
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Sebk-i Hindî akımı XVII.yüzyıldan itibaren edebiyatımızda etkisini göstermeye başlamıştır. Bu edebiyat akımından etkilenen şair, eserinde akımın gereğini ustalıkla yerine getirmiştir.Dîvân edebiyatının çoğunlukla bol sanatlı olan dili bu akım nedeniyle daha karışık ve bilmeceyi andıran bir hale bürünmüş, bu dönemdeki eserlerin okunup anlaşılması güçleşmiştir. Sebk-i Hindî temsilcilerinden olan şâir eserlerinde Farsça'yı bolca kullanma geleneğini sürdürmüş; ancak dilinin sadeliğine önem vermiştir. Sabrî Şâkir, kıvrak dili ve şâirlikteki ustalığı nedeniyle IV.Murâd ve Nef'î'den övgüler almış, bu nedenle de devrinde kendinden bahsettirmeyi başarmıştır. Şâir, eserinde aruzun farklı vezinlerini ustalıkla kullanmıştır. Eserde şâirin belirgin bir hayal gücü olduğu görülmektedir. Çoğu Dîvân şâirinin tersine eserde somut bir aşk göze çarpmaktadır. Halkın bolca kullandığı atasözü ve özdeyiş niteliği taşıyan sözlerin de yer aldığı eser edebiyatımızda kendine has yapısıyla ayrı bir yer edinmiştir.
Özet (Çeviri)
Sebk-i Hindi current has begun to show effects since 18.century.The poet who wasaffected by this literary movement followed the principles in his work.Divan literature's artful language became more complex,resembled a riddle because of this trend,so works of this period were difficult to read and understand.The poet as an representative of Sebk-i Hindi continued to use Persain language as a tradition;but gave importance the simplicity of it.Sabri Şakir,with the mastery of using language and poetry received praise through Nef'i and Murad IV.So he became popular in this period.The poet,in his work,used the different verses of Aruz expertly.And the imagination of him has been seen significantly.There is a worldly love in contrast to most of Divan poets.The work, also includes the words that have the qualities of proverb and the maxim used by lots of people has adopted its own structure in our literature.