Genel liselerde motivasyon sorunları ve çözüm yolları
Motivation problem in general high scholl and solution ways
  1. Tez No: 273474
  2. Yazar: NAGİHAN AYRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Motivasyon, Genel Liseler, Eğitim, Communication, Motivation, Education, General High Schools
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çocuklarda okul döneminde okula karşı motivasyon sorunu çözümünde ailelere büyük görev düşmektedir. Bu durumda ailenin kullandığı iletişim becerilerinin önemi artmaktadır. Güven duygusunun yaşandığı aile ilişkisinde ebeveynler kabul duygularını ve beklentilerini daha rahatlıkla iletecek, sorun çözümünde daha kolaylıkla rol alabileceklerdir.İç motivasyonu yüksek olmayan çocuğun ailesi de öncelikle çocuğunun akademik yeteneklerini dikkate alarak, bekleyeceği başarı çıtasını belirlemeli ve bunu açıkça iletmelidir. Aile akademik beklentilerini oluştururken, hedefleri küçük ve ulaşılabilir basamaklar halinde belirlemesi çok önemlidir. Bulunduğu başarı düzeyinin çok üstünde belirlenen hedef, öğrenciyi ?nasıl olsa başaramam? düşüncesi ile harekete geçmekten alıkoyacaktır. Amaç, motivasyonu düşük bireyde ilk adım olarak yapabileceği bir hedef belirlemektir. Küçük adımlarla, belki planlanandan biraz daha uzun sürede son hedefe ulaşıldığında başarı yalnızca akademik anlamda değil, özgüven gelişimi anlamında da sağlanmış olacaktır.Motivasyon sorunu yaşayan öğrencinin çalışma ortamının düzenlenmesi de önemlidir. Birlikte alınacak kararlarla çalışma ve dinlenme saatleri düzenlenmeli, TV, bilgisayar gibi aktivitelere ayrılacak zamanlar detaylı planlanmalıdır. Alınan kararlarda çocuk ve anne-babanın birlikte bulunması, kararlara uyulmadığında da karşılaşılacak yaptırımın birlikte kararlaştırılması çok önemlidir. İç motivasyonu düşük öğrencinin yaşamında dışarıdaki sınırlara ve bunların kontrolüne daha çok ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In the school term, the great task falls to the families in order to solve the problem of motivation to the school children. In this situation, the importance of communication skills are increased by the families. Family relationships of trust in the parents are experiencing feelings of acceptance and expectations will be transmitted easily. In this way, they are able to play a role easily in solving problems.Internal motivation is not high at the child's family, primarily taking into account their academic ability will wait and should determine success lath and they must communicate clearly. It is located well above the target set of achievement levels with the idea of students in any case? I can't achieve" so they will stop without come into action. Aim; at individuals with low motivation must be determine a goal as a first step. When we reach to this goal with the children, they will teste sense of achievement. Also It will increase motivation. The next step will be planned for during the target was. Maybe a little longer than planned in small steps at the final destination is reached, success is not just the academic sense.Also it will be provided in terms of self-development. In addition to; the student's motivation problems are important. to work environment regulation. Decisions to be taken together with the work and rest hours must be arranged. Television will be allocated to activities such as computer time must be planned in detail. Decisions taken in the child, parents must be present together. Otherwise the comparison of sanctions is very important to be compared with. From the student's life outside the inner motivation and their control limits should be noted that more needed.