İhracat modeli olarak sektörel dış ticaret şirketleri
Sectoral foreign trade companies as an export model
- Tez No: 273625
- Danışmanlar: DR. NURAY TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracatta Örgütlenme, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, Dış Ticaret Şirketi, Export Organization, Sectoral Foreign Trade Companies, Foreign Trade Company
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Ekonomik büyümenin itici gücünü ihracat oluşturmakta; ihracat artışının itici gücünü de, tüm ülkedeki ihracat potansiyelini sağlıklı örgütlenme, finansman ve pazarlama modelleri ile dış pazarlara taşıyan dış ticaret şirketleri sağlamaktadır.İhracatı artırma, ekonomik birimleri ihracata yöneltme, kurumsallaşamamış küçük firmaları bir araya getirecek yapılar kurma ihtiyacı kendini hissettirmektedir. İşte, `'ihracatta örgütlenme'' modelinin önemi bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem mikro anlamda ölçek ekonomisini yakalamayı, rekabet gücü kazanmayı, beraberinde makro anlamda da ihracatı ve döviz girdisini artırmayı hedeflemektedir.İhracatta bir örgütlenme modeli olan Sektörel Dış Ticaret Şirketleri; sağladığı mali, teknik ve yasal avantajlar nedeniyle işletmelerin daha verimli çalışmasına zemin hazırlamıştır. Bu da ihracat artışını ve daha fazla döviz gelirinin yurtiçine girmesini kolaylaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
The driving force of economic growth is constituted by export; the driving force of export growth is constituted by the foreing trade companies that carry all the country's export potential with their healthy organization, financing and marketing models to carry them to foreign markets.Increase exports, export-orientation of economic units, which will bring together corporate small firms need to build the structure itself . Here,''the importance of exporting organization at this stage''models are emerging. This method to capture economies of scale in the micro sense, to become more competitive with it in a macro sense is to increase exports and foreign currency entry.Sectoral Foreign Trade Companies that is counted as an organizational model in then export , provides financial, technical and legal advantages for businesses to operate more efficiently . These companies help to export growth and more income for foreign currency to enter domestic market.