'Yeni sinemanın' dört kurucu yönetmeni: Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan
The four founders of 'new cinema': Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim, Nuri Bilge Ceylan
- Tez No: 273834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM PEKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Yeni Türkiye Sineması, değişen toplum, sinema ekonomisi, endüstrileşme, Yeni Türkiye Sinemasının kurucuları, auteur, küreselleşme, Cinema, New Turkish Cinema, changing society, movie economics, globalization, industrialization, the founders of the New Turkish Cinema, auteur
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Türkiye'de film üretim tarzı değişmiştir. Kökenlerine gittiğimizde, 24 Ocak 1980 kararlarıyla ithal ikameci endüstrileşmeden, ihracat yönelimli endüstrileşme modeline geçilmesi görülebilir. Nitekim bu kararlar ile yarım yüzyıllık Yeşilçam gittikçe artan hızla bitmeye yüz tutmuş, arada birkaç yıllık üretimde tıkanma yaşandıktan sonra, Yeni Türkiye Sinemasının yönetmenleri ilk filmlerini çekmiştir. Bu çıkış, ilk önce şaşkınlıkla karşılansa da, zaman içinde kalıcı oldukları ve Yeni Türkiye Sinemasının gerçek temsilcileri olduğu anlaşılmıştır.Yeni Türkiye Sinemasının dört kurucu yönetmeni: Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz ve Derviş Zaim, Türk Sinemasının dışa açılan yüzü olma noktasında büyük hamleler yapmışlardır. Her birinin kendine özgü Problematiği, kişisel bir deyiş tarzı, kendi temaları, belirli bir üretim biçimi vardır. Bu nedenlerden dolayı birer auteur yönetmen olarak kabul edilebilirler. Yeni Türkiye Sinemasının kurucuları, 12 Eylüldeki askeri darbesinden sonra olgunlaşma süreçlerini yaşadılar ve bu nedenle daha pesimist, daha eleştirel bir Türkiye tablosu sundular. Bir yandan içinde oldukları, öte yandan dışında kaldıkları bir değişim sürecinin tanıkları olmaya çalışarak, radikal bir üretim çizgisini korudular.
Özet (Çeviri)
The mode of film production in Turkey has been changed. If looking at closely, the transition of Turkey, by the decrees of 24 January in 1980, from the import substitution industrialization to export-oriented industrialization, had directly affected and forced the past structure. As a matter of fact, because of the decrees, Yeşilçam which had been producing during half of a century was increasingly coming at the end of existing, after interregnum for a few years, the directors of the New Turkish Cinema had shot their own films and by their first films they have been making the process which opens abroad. This outbreak was at first instance perceived astonishingly, in the next decade Turkish cinema have accepted them as the real representatives of Turkish sinema. The four founders of the New Turkish Cinema are, Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz and Derviş Zaim, on the point of coming to across with world have been making very effective drives which were encountered wisely and successful in the world. Each founder director of the New Turkish Cinema has his/her own personal style in filmmaking, the personal discourse of storytelling, their themes, and especially each has created his/her specific mode of filming. For these reasons, each should be accepted as an auteur director. Their maturation years were formed under this military coup, hence they have been screening more pessimist, more critical portraits of Turkey.