Bekleme hattı (kuyruk) teorisi ve bir çağrı merkezi uygulaması
Waiting line (queueing) models and application of a call center
- Tez No: 273926
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Bekleme Hattı, Kuyruk, Çağrı Merkezi, Waiting Line, Queue, Call Center
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
- Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bekleme Hattı Kuramı, hizmet için gelen müşteri istemlerinin anında karşılanamaması sonucu günlük yaşantıda servis sistemlerinin yetersizliği ve bekleme sorununu ortaya çıkaran yığılma olayını incelemektedir. Burada amaç, müşterilerin hatta bekleme maliyetiyle servis kapasitesini belli bir seviyede tutma maliyetini dengelemektir.Bu çalışmada bekleme hattı modeli yardımıyla bir çağrı merkezinden alınan veriler incelenerek bekleme hattı modeli kurulmuş ve sistemin ortalama etkinliği hesaplanmıştır. Analiz sonucunda sistemin ortala etkinliğinin % 80 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The theory of waiting line, thus, explores the mass which leads to the problem of waiting and the inadequacy of the service system that results from not disability of meeting customer requests immediately. The aim of the study is to compensate between the cost of queueing line of customers and the cost of keeping the capacity of service in a certain degree.In this study, the systems of queueing line have been revealed, a queueing line model has been established and solved by analyzing the data obtained from a call center. As a result of solving model, it is found that system?s activity rate is % 80.