Esenlik ve akademik tükenmişlik ilişkisi: İstanbul'daki vakıf üniversiteleri üzerine bir araştırma
The relationship between wellbeing and academic burnout: a research oriented on foundation universities in İstanbul
  1. Tez No: 274021
  2. Yazar: ZEYNEP ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Esenlik, Tükenmişlik, Wellness, Wellbeing, Burnout
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın temel amacı esenlik ve akademik tükenmişlik arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla üç bölümden oluşturduğumuz çalışmanın birinci bölümünde tükenmişlik tanımları, boyutları, nedenleri ve belirtileri ile incelenmiştir. İkinci bölümde esenlik kavramı üzerinde durulmuş, boyutları ve tükenmişlik ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise İstanbul'daki vakıf üniversitelerinde görevli akademisyenlerden seçilen 144 örneklem ile araştırma yapılmış, SPSS 17.0 paket programı kullanılarak araştırmanın bulguları incelenmiştir.Sonuç olarak esenlik ve tükenmişlik arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamış, sadece fiziksel esenlik ve müşteri ile ilgili tükenmişlik arasında istatistiksel açıdan anlamlı negatif korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine if there is a relation between wellness and burnout. In the first part of this study, definitions, dimensions, causes and signs of burnout are told. In the second part, based on wellness, dimensions of wellness and its relation with burnout are told. In the last part of this study we talked about our survey, sample and findings. The sample of this study is from 144 academic staff who works at foundation university in İstanbul. Kopenhag Burnout Inventory which was developed by Borritz and Kristensen have been used for measuring burnout level of the sample. Perceived wellness scale which was developed by Adams, Bezner and Steinhardt have been used for measuring wellness level of academic staff. SPSS 17.0 have been used in order to analyse the statistical datas.According to this findings the relation between wellness and burnout is meaningless in statistical regard, except the relation between physical wellbeing and burnout.