A Sociological study: Comics as the sign of popular culture in the 20th century
Sosyolojik bir çalışma: 20. yüzyılda popüler kültürün bir göstergesi olarak çizgi romanları
- Tez No: 27407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN NEZİH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sosyoloji, Fine Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çizgi-romanlar, sosyoloji, popülerkültür iv, Comics, sociology, popular culture m
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmanın amacı 20nci yüzyılın sosyal olgulanyla etkileşim halinde olan çizgi-romanlann sosyolojik analizini yapmaktır. Popüler kültür bu çağın modem -hatta post modern- insanının sosyolojik formasyonunu açımlayan bir anahtar sözcük olarak alınmıştır. Aynı zamanda çizgi- romanın bu yüzyıl boyunca geçirdiği biçimsel ve kavramsal evrim de tez boyunca sunulmuştur. Özellikle üzerinde durulan“genre”“süper- kahramanlar”, çizgi-romanlann geçirdiği bu evrimi göstermesi nedeniyle üzerinde yoğunlaşılan noktalardan biridir.
Özet (Çeviri)
The intention of this study is to analyze the sociological structure of the comics within its relation to the social phenomena of the 20th century. Therefore, the concept of popular culture is taken as the key word that opens up the sociological formation of the modern -and even the post modern- man of the late 20th century. The evolution in the formal and conceptual structure of the comics throughout the century is also indicated eventually in this study. The main focusing point is on the genre of“super heroes”which fully indicates this evolution of comics up to this day.