Yeniliği destekleyen örgüt kültürü bankacılık sektöründe bir araştırma
Organizational culture that supports innovation a study in banking sector
  1. Tez No: 274166
  2. Yazar: BUKET AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik, örgüt kültürü, yeniliği destekleyen örgüt kültürü, Innovation, organizational culture, organizational culture that supports innovation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yenilik firmaların sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmesinde önemli bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle son yıllarda yeniliğin nasıl yönetildiği ve nasıl örgütlendiği önem kazanmıştır. Dolayısıyla yeniliğin yönetilme şeklinin küresel bir dünyada kayda değer pazar payı yarattığı ve devamlı rekabete neden olduğu söylenebilmektedir. Bu amaçla işletmelerin yenilikçi örgütler olmaları önemli bir etken haline gelmiştir.Örgütsel kültürün işletmelerin performansı ve uzun dönemli verimlilikleri üzerine güçlü bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Günümüz işletmelerinde pazarlarda pay edinmek ve rekabet avantajına sahip olmak için yenilikçiliğin gerekliliği önceden de belirtilmiştir. Ancak işletmelerde yeniliğin sürdürülebilir hale gelebilmesi için yeniliği destekleyen bir örgüt kültürüne ihtiyaç vardır. Tezimizde de yeniliği destekleyen bir örgüt kültürünün nasıl olması gerektiği ve bu kültürün belirleyicilerinin neler olduğu ele alınarak ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Innovation is key factor to get sustainable competitive advantage. For this season managing and organizing innovation has gained more importance. Thus, managing of the innovation might create a worldwide market share and couse a continious competition in the global world. Considering all these facts it is important for organizations to become an innovative organization.Its known that organization of culture has a deep impact of the performance of organizations and on their long term efficency. As it is mentioned above, in order to have a market share and the advantage of a competition in organization and markets, it is necessary to be innovative. There is need for an organizational culture that supports innovation in organizations for innovation to be sustainable. In our thesis, an organizational culture that supports innovation how it should be and this culture is measured by examining the determinants of what happens.