Liderlik tarzlarının örgüt kültürü ve yenilik performansı üzerine etkisi
The effect of leadership styles on organizational culture and innovation performance
  1. Tez No: 574895
  2. Yazar: BEKİR KORKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA POLATCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Örgüt Kültürü, Yenilik Performansı, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Organizational Culture, Innovation Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Günümüzde örgütler, pazardaki değişimler ve müşteri ihtiyaçlarının çeşitlenmesi nedeniyle yenilikleri hayata geçirmelidirler. Yeniliğin gerçekleşmesi ve devamı için yeniliği destekleyecek örgütsel ortama ihtiyaç vardır. Değişim ve yeniliği sağlayacak bir vizyonun oluşturulması ve bunun örgüte benimsetilmesi liderlikle mümkün olacaktır. Liderler rekabetçi çevreye uyum sağlamak için yenilikçi örgüt kültürünü biçimlendiren ve destekleyen bir liderlik davranışı göstermelidir. Oluşacak bu örgüt kültürüyle, çalışanlar yenilikçi davranışta bulunmaları için motive edilmekte ve ödüllendirilmektedir. Yenilikçi örgütlerde liderler kadar örgüt kültürleri de önemlidir. Yeniliğin başarısı ve devamlılığı için örgüt kültürünün yeniliği desteklemesi gerekmektedir. Yenilikçi örgüt kültürünün oluşturulması ve örgütün bu yönde dönüşümü ancak liderlikle mümkündür. Diğer yandan yenilik stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanmasında liderlik tarzları önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada örgütlerin varlıklarını devam ettirebilmelerinde önemli bir unsur olan liderlik tarzlarının yenilik performansını ve örgüt kültürünü nasıl etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca liderlik tarzları ve yenilik performansı ilişkisinde örgüt kültürünün oynadığı rol belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma Gaziantep'te faaliyet gösteren 89 küçük ve orta büyüklükteki işletmede (KOBİ) 370 çalışan ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yapısal eşitlik modeli ve regresyon analizleriyle incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre dönüşümcü liderlik tarzının yenilik performansını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Diğer yandan bu etkide örgüt kültürünün aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Etkileşimci liderlik tarzının yenilik performansı üzerinde pozitif veya negatif yönde bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçların hem literatüre hem de bunları kullanacak örgütlere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, organizations must implement innovations due to changes in the market and diversification of customer needs. Organizational environment that will support the innovation is needed for the realization of innovation and for sustainability. The creation of a vision that will provide change and innovation and its adoption to the organization will be possible with leadership. Leaders must demonstrate leadership behavior that shapes and supports the innovative organizational culture to adapt to the competitive environment. With this organizational culture, employees are motivated and rewarded for innovative behavior. Culture in innovative organizations is as important as leaders. For the success and continuity of innovation, organizational culture must support innovation. The formation of an innovative organizational culture and the transformation of the organization in this direction is only possible with leadership. On the other hand, the leadership styles plays important role in selection and application of the innovation strategy. In this study, it has been investigated how leadership styles, which is an important factor in the continuation of the existence of organizations, affect innovation performance and organizational culture. In addition, the role of organizational culture in the relationship between leadership styles and innovation performance is tried to be determined. The research was carried out on 370 employees working at 89 SMEs in Gaziantep. The data collected have been analyzed by using the structural equation model and regression analysis. According to the results of the analysis, it has been determined that the transformational leadership style has a positive effect on the innovation performance. On the other hand, it is determined that organizational culture plays a mediating role in this effect. The transactional leadership style did not have a positive or negative effect on the innovation performance. It is thought that the results obtained from the research will contribute to both the literature and the organizations that will use them.