Din ve uluslararası ilişkiler: İslam'ın dış politika kuramı
Religion and international relations: Foreign policy theory in İslam
- Tez No: 274188
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Religion, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Religion, International Relations, Foreign Policy, Dar-ul Harb, Dar-ul Islam, Pacta Sund Servanda, Westphalia Treatment, Secularism, Siyer, Globalization, Identity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Uluslararası İlişkiler disiplini, ?Batı orijinli? kabul edildiğinde dinle olan ilişkisinin tarihî seyri de doğal olarak Batı ve Hıristiyanlık tarihînden ayrı düşünülemeyecektir. Fakat bu durum, aynı tarih diliminde dünyanın geri kalanının tarihîn akışı içindeki rolünün görmezden gelinmesi sorununa yol açmaktadır. Dinin dış politikada belli zamanlarda belli boyutlarda ve değişik şekillerde etkili olduğu görülmektedir. Uluslararası İlişkiler, dış politika ve din arasındaki ilişkinin çoğu zaman açık ve net olduğu düşünülse de siyasetin doğası gereği karmaşık bir yapıda olduğu görmezden gelinmemesi gereken bir gerçektir. Bir başka nokta İslam dininin Uluslararası İlişkiler kuramı devletlerarası hukuk bağlamında oluşmuştur. Konuya devletlerarası hukuk penceresinden bakıldığında oldukça zengin bir entellektüel birikime sahip olan İslam Hukuku, Uluslararası İlişkilerin günümüzdeki çok aktörlü yapısı düşünüldüğünde, yeni güncellemelerin yapılmasına ihtiyaç duymaktadır.Anahtar Kavramlar: Din, Uluslararası İlişkiler, Dış Politika, Dâr-ül Harb, Dâr-ül İslam, Ahde Vefa İlkesi, Westphalia Antlaşması, Sekülerizm, Siyer, Küreselleşme, Kimlik
Özet (Çeviri)
When the discipline of International Relations is accepted as the ?Western originated?, the historical progress of its relation with religion naturally will not be thought as different from the history of the West and Christianity. But this condition causes to the problem, which is ignored the role of other people in the process of history at the same historical period. It is seen that religion has influence in foreign policy in particular times, dimensions and ways. However the relation between international relations, foreign policy and religion is usually thought as clear and evident, it is an irrefutable reality that it in a complex structure because of the nature of politics. Besides, the theory of International Relations of Islam Religion has been consisted in the context of International Law. When looked at the subject with the window of International Law, Islamic Law, which has a more rich intellectual accumulation, needs to be made new updates, when thought the present structure having multi-actors of international relations.