Örgütlerde mesleki tükenmişlik ve Selçuk Üniversitesi örneği
Occupational burnout in organizations and study of Selcuk University
  1. Tez No: 274187
  2. Yazar: ALİ GANİYUSUFOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, Akademisyenlerde Mesleki Tükenmişlik, Occupational Burnout, Burnout Syndrome, Occupational Burnout In Academicians
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, akademisyenlerin tükenmişliğinin, tükenmişlik alt boyutlarında ve toplam tükenmişlikte hangi düzeyde olduğunu belirlemek ve tükenmişlik alt boyutlarına ilişkin algılarını, cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, öğrenim durumu, görev yaptığı yer ve ünvan değişkenleri açısından incelemektir. 2010-2011 Akademik yılı Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bulunan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nda görev alan 151 akademisyene uygulanmıştır.Araştırmada 2 adet veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Birincisi, akademisyenlerin tükenmişlik düzeylerini ve nedenlerini ortaya çıkarmak için ?Maslach Tükenmişlik Envanteri?, ve ikinci olarak da sosyo-demografik özelliklerin tespit edilmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümü için“SPSS”paket programının 15.0 sürümü kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the burnout levels of academicians according to the dimesions of burnout and total burnout and to analyse their perceptions of burnout dimensions according to the sex, age, marital status, educational level and title variables. This research was conducted to 151 academicans working at Ahmet Kelesoglu Education Faculty, Faculty of Arts, Management and Business Administration, Faculty Of Communication, Faculty Of Divinity and Vocational School Of Social Sciences associated to Konya Selçuk University in the 2010-2011 Academic Year.The questionnaire was mainly consisting of two parts. The first part included ?Maslach Burnout Inventory? for pointing out the levels and causes of the exhaustions of academicans. The second part was consisting of a ?Personal Information Form? which was developed by the researcher for reaching the socio-demographic qualifications of the participants.For statistical analysis of the data which was obtained as a result of the study, version 15.0 of the SPSS software was utilized.