Televizyon haberciliğinde Anchor'ların kullandıkları beden dilinin izleyicinin kanal tercihi üzerine etkisi
Effect of body languages the anchormen use in television journalism on the channel preference of TV audience
- Tez No: 274190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KAZAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Public Relations, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon Haberciliği, Ana Haber Bülteni, İzleyici, Beden Dili, Anchor, Making television news, News Bultein, Chief News, Watching mass crowd of people, Body Language, Anchor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Kitle iletişim araçlarında görsel bağlamda yerini alan beden dili etkinliği, ciddi olarak nitelendirilebilecek söylemleri de biçimlendirmektedir. Televizyon kanallarının kimliği olarak adlandırılabilecek ana haber bültenleri, söz konusu görsel öğelerden ayrı düşünülemez. Haber bültenlerinin, yayın akışı içerisinde televizyonun en çok izlendiği düşünülen yayın kuşağında yer alması; en çok izlerkitleye ulaşması, içeriğinin ilginç ve dikkat çekici olması ile doğru orantılıdır. Televizyon haberlerinin, bilgilendirici, etkileyici, inandırıcı, yönlendirici ve kanaat geliştirici özelliklere sahip olduğu kabul edilirse haberlerin sunum, biçim ve teknikleri ile bu haberleri sunanlar, televizyonun etkin bir kitlesel iletişim aracı olması açısından önem arz etmektedir.Televizyon haberciliğinde ?anchor?ların işlevi; birbirinden ayrı onlarca haberin arasında bir yapı harcı gibi kaynaştırıcı görevi üstlenerek bütünlüğü sağlamak, akışı yönlendirmek ve seyircilerin ilgi ve dikkatlerinin `onlardan biri'nin öncülüğünde habere yoğunlaşmasına önderlik etmek biçimindedir. Kişilik uyumlu bu yeni habercilik anlayışı ?anchor?ları televizyon kanalının kamuoyundaki uzantısı konumuna getirmiştir. Dil, estetik ve formüller yardımıyla kurgulanan, kültürel ve iletişimsel birer ikon olarak simgeleşen ?anchor?ların toplumsal yaşam içindeki belirleyicilikleri ise artan bir önemdedir.Bu çalışmanın temel amacı, ?anchor?ları yıldızlaştıran etkenleri ortaya koymak, yıldızlaştırılan ?anchor?ların haberin izlenmesine etkilerini saptamak ve bu sürece, ?anchor?ların, kullandıkları sözsüz iletişim öğeleriyle katkı yapıp yapmadıklarını tespit etmektir.Bu bağlamda Şubat 2010 dönemindeki izlenme oranlarının ortalamaları alınarak özel televizyon kanalları arasında en çok izlenen ilk dört ana haber bülteni ve buna ek olarak iki tematik kanal belirlenmiş; Şubat 2010 dönemindeki hafta içi ana haber sunucuları araştırmanın çalışma konusunu oluşturmuştur. ?Anchor?larla beden dili kullanımı temelinde yapılan yüzyüze görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye genelinde 1500 denek üzerinde yapılan ?İzleyici Odaklı Anchor?? başlıklı anket verileriyle karşılaştırılarak, literatürdeki kavramlara dayanan kategoriler odağında çözümlemeye gidilmiştir. Elde edilen bulgular, beden dili hareketleri ölçeğinde yorumlandığında, ?anchor?ların ana habere kendi kişilikleriyle damgasını vurdukları ve kanallar arasındaki yarışın önemli aracıları olarak konumlandırıldıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The act of body language which takes its place among the means of mass communication in visual communication gives forms to the expressions characterized as serious ones. News bulteins which can be described as the identity of television channels can?t be thought without the body language. There is a direct proportion between the news bultein?s taking place in broadcast coverage which is thought to be watched most, its access to the most watching people and whether the content of it is attractive or not. If television news were regarded as informative, effective, persuasive, leading and thought improving; the presentation, form and technique and the server of these news show a great importance as the television is a means of mass communication.The function of anchors in television news is to provide the integrity by taking his/her place as joiner like a building structure among so many group of ten of different news, to lead the flow of the broadcast and the to be a guide for the audience to focuse on the news by means of anchors like them. This new concept which is consistent with personality has turned the anchors into a part of television channels in public. The distinctive importance of anchors, who are regarded as a cultural and communicational icon and formed with the help of language, esthetic and formulas, is getting more important in public.The basic aim of this study is to display the factors making the anchors a star, to determine the influence of star anchors in the watch of the news and to determine whether the anchors contribute to the news with the means of non verbal communication or not.İn this context, by taking the average watch of the broadcast in February 2010, the four news bultein which are watched most among private television channels. The servers of news bulteins in the period of February 2010 at weekdays formed the basic reason of this study. Solutions have been tried to be found with the help of the terms included in the dictionaries by comparing face to face interviews with the anchors about the use of body language and the survey results named as ` Audience focused anchor? which has been made in 1500 subjects in Turkey. If the acquired information is thought with the act of body language, it can be seen that anchors give their name to the news bultein with their owns style and positioned as the most important means of the competition among the channels.