Küresel rekabet ortamında işletmelerin teknoloji ve AR-GE yönetimlerinin etkileri üzerine araştırma ve örnek bir uygulama
Research on influences of technology and R&D managements of business in a global competition environment and a sample implementation
- Tez No: 274210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN İLERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Rekabet, Teknoloji, Ar-Ge, Ar-Ge Yönetimi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Baş döndürücü hızla gelişen, rekabetin her geçen gün daha da arttığı bilgi çağında teknolojiye ve Ar-Ge'ye büyük önem verilmesiyle işletmeler, kalıcı ve sürdürülebilir kârlı bir büyümeyi sağlarlar. İşletmenin yapısına ve içinde bulunduğu koşullara uygun bir Ar-Ge ve teknoloji yönetimleri benimseyen ve uygulayan küçük veya büyük işletmeler geliştirdikleri başarılı yeniliklerle pazarda ve teknolojide önemli bir üstünlük sağlayabilmektedirler. Küresel rekabet ortamında teknoloji yönetiminin ve Ar-Ge yönetiminin önemini kavrayan ve teknolojiyi üreten, geliştiren, teknolojiye hakim olan ve üzerine yoğunlaşan işletmeler, lider işletmeler olarak dünyaya istedikleri şekilde yön verebilmektedirler. Bu çalışmada, küreselleşme, teknoloji, Ar-Ge ve rekabet kavramları şeker fabrikaları çerçevesinde incelenmiş ve önemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the age of information that dizzying fast growing increasing competition day by day, companies provide permanent and sustainable profitable growth by given a great importance to technology and R&D. The small and large companies wich are adopting in the stuaition and the structure of the company, can head by successful innovations in market and technology. At this global competitive enviroment, companies that understand the importance of technology management and R&D management, produce developing and mastering the major innovative technologies lead the world. In this study, globalization, technology,R&D and competition are analyzed in the context of sugar factories and explained the importance of the business.Key Words : Globalization, Competition, Technology, R&D, R&D Management