Türkiye'de kamusal ve özel yayın yapan çocuk televizyonlarının içerik ve biçimsel yönden incelenmesi
Investigation of the private and public children's tv channels in Turkey in terms of both content and form
  1. Tez No: 274218
  2. Yazar: ABDULLAH MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Televizyonu, TRT Çocuk, Yumurcak TV, Child Television, TRT Cocuk, Yumurcak TV
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kitle iletişim araçları, çağımızın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Özellikle televizyon, diğer araçlardan, gerek izleyici kitlesi gerekse kullanılabilirlik açısından daha önemli bir konumda yer almaktadır. Dünyada neredeyse her evde bir televizyon olduğu düşünüldüğünde; yayınların nitelikleri, içerikleri ve biçimleri önem kazanmaktadır. Buradan hareketle televizyonun izleyiciler üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Tematik çocuk kanalları, yayınladıkları programlarda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.Çalışmanın konusu Türkiye'de kamusal ve özel yayın yapan çocuk televizyonlarının içerik ve biçimsel yönden incelenmesidir. Türkiye'de yayın yapan çocuk televizyonlarının sayısı neredeyse yirmiye ulaşmıştır. Ancak izleyici kitlesi ve kapsama alanı açısından en önemli kanallar TRT Çocuk ve Yumurcak TV'dir. Araştırma kapsamında bu iki televizyon kanalının 24 saatlik yayınları video kasete kaydedilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çeşitli başlıklar altında incelenmiştir. Çocuk televizyon kanallarında yayınlanan programlarda şiddet unsuru bulunan yapımların neredeyse tamamı yabancı kaynaklı yapımlardır. Bu durum yerli yapımların şiddet unsuruna dikkat ettiklerini kanıtlamaktadır. Kanalların yayın anlayışları ile yayın içerikleri tamamıyla örtüşmemektedir. Ancak geçmiş yıllara oranla yayıncıların bu konuda daha bilinçli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yapım tekniği açısından bakıldığında canlandırma türü, bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ile birlikte en fazla kullanılan film yapım tekniği durumuna gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Mass media have taken their place among the indispensables of our age. The TV, in particular, enjoys a more important position than the other media in terms of both audience and use/availability. Given that almost all homes in the world have a television set, the quality, content and forms of broadcasts gain importance. Thus, positive and negative effects of television on audiences constitute the subject matter of this study. Children's TV channels need to be more careful about the programmes that they broadcast.The purpose of the study is an investigation of the private and public children's TV channels in Turkey in terms of both content and form. The number of children's TV channels broadcasting in Turkey has reached almost twenty; however, the leading ones among them in terms of the size of audience and coverage area are TRT Cocuk and Yumurcak TV. 24-hour-broadcasts of these two television channels were recorded on video cassettes within the scope of this study. The data that were obtained were studied under various headings using the content analysis method. Almost all of the programmes broadcast on child television channels that contain violent elements are of foreign origin. This situation is a proof that domestic programmes are careful about violent elements. The understandings of broadcast and broadcast contents of channels do not fully overlap. However, it would not be wrong to suggest that broadcasters exhibit more caution in this regard. When it is viewed from the programme-making techniques, the genre of animation has become the most frequently used film-making technique together with the developments in computer technology.