Visual and artistic representations of contemporary wars in Double Vision's pastoral context
'Double Vision' romanında pastoral bağlamda günümüz savaşlarının görsel ve sanatsal temsilleri
- Tez No: 629596
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA GÖBENLİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat ve Savaş, Pastoral, Pastoral Üslûp, Görsel Temsiller, Savaş Fotoğrafı, Sanat, Etik, Literature and War, Pastoral, Pastoral Mode, Visual Representations, War Photography, Art, Ethics
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Pat Barker'ın Double Vision (2003) romanıyla, bu çalışma anlatının pastoral kurgusunu temel alarak Irak, Bosna, Afganistan'daki yirminci yüzyıl savaşları bağlamında, görsel medya, fotoğraf ve sanatla tasvir edilen başkalarının acılarının temsili formlarını incelemeyi ve ana karakterlerin başkalarının acılarına şahit olmanın ve bunu göstermenin etik sonuçlarını nasıl ele aldıklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Ölümü ve savaşın yıkımını yansıtan pastoral mekan ve pastoral üslûp, pastoralin, savaşın şiddetine karşı bir kaçış alanı yaratan Arcadian – mitleştirilmiş idealize edilen yaşama ait - bir kurgu olmadığını göstermektedir. Aksine, teorik altyapı olarak pastoral, romanı savaşın gerçeklerini ve insanlığın acılarını ortaya çıkaran etik bir yaklaşımla yapılandırmaktadır. Barker'ın pastoral kurgusu, insanlığın kırılganlığını, ölümlü oluşunu, travmaları somutlaştıran temel unsur olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca, pastoral metodoloji ile ana karakterlerin şiddetin ve acının görsel ve sanatsal temsillerine karşı ahlakî tutumları birbiriyle örtüşmektedir, çünkü iki bakış açısı da başkalarının acılarını ve savaşın yıkıcı sonuçlarını görmekle ilgili gerçeğe ulaşmayı amaçlamaktadır. Medyadaki imge selinin yarattığı uyuşturucu etkiye itiraz olarak, ana karakterlerin görsel imgelere, savaşın ve şiddetin fotoğraflarına karşı bireysel ve sanatsal müdahaleleri pastoral ağıtın ikamesi haline gelmiştir. Böylece sanatsal ve ahlakî tavrı olan roman karakterleri savaşlarda acı çekmiş, hayatını kaybetmiş ancak acıları görmezden gelinmiş olanları onurlandırmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In the light of Pat Barker's Double Vision (2003), based on the narrative's pastoral construct, this study aims to explore the representative forms of pains of others depicted through visual media, photography, art within the context of twentieth-century wars in Iraq, Bosnia and Afghanistan, and to investigate how the protagonists deal with ethical consequences of witnessing and showing others' pains. The pastoral space and pastoral mode of the narrative, which reverberate death and destruction of wars, prove that the narrative's pastoral is not an Arcadian construct providing an escape from the rigors of wars. On the contrary, as the theoretical framework, the pastoral equips the narrative with an ethical approach that reveals the realities of war and the sufferings of humanity. Barker's pastoral construct emerges as the basic constituent that embodies vulnerability, mortality of humanity and trauma. Further, the pastoral methodology corresponds to the protagonists' moral attitudes towards visual and artistic representations of violence and suffering, for the reason that both perspectives intend to reach the truth of the issue of seeing others' pains and aftermaths of war. As a protest against the anesthetizing effect of excessive image-flow in mass media, the protagonists' personal and artistic responses to visual images; photographs of war and violence have become a substitution for pastoral lament. That way, artistically and ethically oriented protagonists honor those who have suffered and lost their lives during wars, but their pains were left unrecognized.