Türkiye ekonomisinde işsizliğin eğitim ve yatırım harcamaları açısından incelenmesi
Examination of unemployment in Turkey's economy in terms of education and investment expenditures
- Tez No: 274239
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SOYDAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Unemployment, foreign capital, investment, education and employment
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
 - Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 209
Özet
Türkiye'de işsizliğin artış eğilimi dünya ve gelişmekte olan ülkeler ortalamalarının çok üzerindedir.Son yıllarda ekonomide, esas olarak yabancı sermaye akışına dayanan hızlı bir büyüme dönemi olmuştur. Ne var ki yaşanan bu hızlı büyümeye rağmen ve ihracatta görülen belirgin artışa karşın işsizlikte yaşanan azalma cüzi boyutlarda kalmıştır.1990'lar boyunca sürdürülen dışa bağımlı yapay büyüme stratejisinin ve çarpık toplumsal bölüşüm ve birikim mekanizmalarının tıkanması sonucu; kamu kesimi tasarruf ve yatırım yapamaz hale gelmiş, özel sektör birikim tercihleri giderek reel üretici sektörlerden uzaklaşarak spekülatif rantiyer tipi birikim alanlarına yönelmiş ve işgücü piyasalarda marjinalleşme ve kuralsızlaşma artarken toplumsal gelir dağılımı da ciddi biçimde bozulmaya itilmiştir.İstihdam odaklı sürdürülebilir bir büyüme çerçevesinde rekabetçi bir ekonomi ve bilgi toplumu doğrultusunda istihdam imkânlarının geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması, işgücü piyasası işleyişinin etkinleştirilmesi, eğitim ile istihdam arasında etkin bir ilişkinin güçlendirilmesi, tarım sektöründen ayrılan işgücünün diğer sektörlere kaydırılmasının sağlanması ve aktif işgücü politikalarının yaygınlaştırılması gereklidir.Eğitim ve istihdam arasındaki ilişkilerin sağlıklı gelişmesi bir yandan eğitim sektörüne bağlı olduğu kadar, diğer yandan ise istihdam ve işgücü piyasasına bağlıdır.Anahtar kelimeler; İşsizlik, yabancı sermaye, yatırım, eğitim ve istihdam
Özet (Çeviri)
The upward trend in unemployment in Turkey is well above the average of the world and developing countries.Economy in recent years, mainly based on the flow of foreign capital has been a period of rapid growth. However, despite this rapid growth and a significant increase in exports, the reduction in unemployment has remained modest dimensions.During the 1990s, the ongoing strategy of export-dependent artificial growth, unbalanced income distribution and saving mechanism is blocked. Therefore, public sector has become unable to savings and investment. The private sectors have directed the saving preference toward speculative unearned income instead of production. Marginalization and irregularities has increased in the labor markets. Income distribution has deteriorated seriously.A competitive economy, development of employment opportunities in the information society, reducing unemployment, efficient labor market, strengthening the relationship between education and employment, shifting the other sectors from agricultural sector of the workforce and dissemination of active labor programs are necessary for sustainable growth in employment-based.Healthy development of relations between education and employment depends on the education sector and the labor market and employment