Stratejik insan kaynakları planlamasının işletmelerin kriz yönetimindeki yeri ve önemi: Konu ile ilgili bir uygulama
The role and importance of the strategic human resources planning in crisis management of organizations: An application about topic
- Tez No: 274271
- Danışmanlar: DOÇ. H. SERDAR ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz yönetimi, stratejik insan kaynakları planlaması, Crisis, Crisis Management, Strategic Human Resources Planning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İşletmeler çevrelerinde yer alan her türlü unsurdan etkilenmektedirler. Bu unsurlardan dolayı oluşabilecek olumsuzluklar zamanında tespit edilemez ya da işletmenin mevcut örgütsel mekanizmaları ile giderilemezse, işletmeler kriz durumu ile karşı karşıya kalabilirler.Özellikle kriz dönemlerinde işletmelerin bu ortamdan çıkabilmeleri için kullanabilecekleri en önemli kaynak insan kaynağıdır. İnsan kaynağı etkili seçilip kullanılabildiği ölçüde kriz süreci başarıyla sonuçlanabilecektir. Aksi takdirde işletmenin çöküşü kaçınılmaz olacaktır.Bu çalışma, işletmelerin krize karşı hazırlıklı olabilmeleri için yapılması gerekenler ile olası bir kriz durumunda uygulanabilecek insan kaynakları stratejileri ve planlamalarından oluşan teorik çerçeve ve buna bağlı olarak yapılan bir uygulamadan oluşmaktadır.Teorik kapsam içinde, kriz kavramı ve süreci, işletmelerde kriz yönetimi ve kriz durumunda işletmelerin uygulayabilecekleri başlıca insan kaynakları stratejileri ele alınmıştır.Uygulama kısmında ise Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesinde yer alan orta ölçekli işletmelere uygulanan anket sonuçlarına yer verilmiştir. Anket sonuçları frekans analizi ve t-testi ile değerlendirilerek, sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations are affected by all kinds of factors around them. They may come up against crisis if adversities which may stem from these factors can not be timely identifed or removed through its existent organic mechanism.Especially during a crisis period, the most important resource of an organization from which it can benefit, in order to overcome the challenges in relation to crisis is human resources. The crisis period can only come to an end successfully on condition that proper human resources are selected and utilized effectively. Otherwise, the collapse of the organization will be inevitable.This study consists of precautions, which sould be taken by an organization to be ready against a crisis, with a theoretical framework comprising human resources strategies and planning that could be implemented in a state of crisis, and an implementation associated with it.Theoretical content comprises of crisis concept, crisis cycle, crisis management by organizations and major human resources strategies, which could be implemented by organizations in a crisis situation.As an implementation, results of a survey that was carried out among medium size businesses in Ankara Industrial Zone II, are examined. The survey results are assessed with frequency analysis and T-Test, and the findings are interpreted.