İşletmelerde startejik insan kaynakları planlaması ve uygulamadan bir örnek
Strategic human resources planning in organizations and a sample application
  1. Tez No: 186768
  2. Yazar: BERNA ÖZSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADEM UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: şletmeler, nsan Kaynakları Planlaması, Stratejik Planlama, Organizations, Human Resources Planning, Strategic Planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
21. yüzyıla girdiğimiz şu günlerde küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle,işletmeler, ağırlaşan rekabet şartlarında ayakta kalabilmek için yoğun bir çaba harcamakzorunda kalmaktadırlar. Yeni rekabet koşullarında bir maliyet unsuru olarak görülençalışanların ihtiyaçları ön plana çıkmış ve başarıya insanlar sayesinde ulaşılabileceğianlaşılmıştır.Artık iş dünyasının insan kaynaklarına bütçelerinden daha fazla pay ve zamanayırdıklarını söyleyebiliriz.Bu ortama ilişkin bir diğer nokta da gittikçe artan rekabet koşullarının yanı sıra kalitebilincinin de ön plana çıkmasıyla işletmelerin daha dikkatli hareket etmek zorundaolduklarıdır. Yaşanan bu hızlı değişim sürecine işletmelerin kolayca uyum sağlayabilmeleri,geleceğin öngörülmesi olarak tanımlanan planlama ve özellikle organizasyonun içindebulunduğu koşulların, zemininin ve zamanın dikkate alınması anlamına gelen stratejikplanlama ile mümkün olabilmektedir.şletmelerin stratejik hedeflerine varabilmeleri için insan kaynaklarını doğru yönlendirmelerigerekmektedir. Bu bağlamda, insan kaynakları yönetimi, stratejik planlama süreci dahilindeşirket hedef ve stratejileriyle uyumlu insan kaynakları planlamasının geliştirilmesiniöngörmektedir.Bu açıklamalardan hareketle çalışmamızda; gün geçtikçe yaygınlaşan stratejik insankaynakları planlaması konusu değişen iç ve dış çevre koşulları ile teknolojik değişmeler gözönünde bulundurularak incelenmeye çalışılmıştır.Bu çalışmada anlatılan bilgiler ışığında, örnek olarak alınan bir işletmede stratejik insankaynakları uygulaması yapılmıştır. Uygulamaya konu olan işletmede en değerli kaynağınanlaşılıp anlaşılmadığını, stratejik insan kaynakları planlaması konusundaki çalışmalarınişletme bünyesindeki genel görünümünü, insan kaynaklarından sorumlu yöneticilerin bilgidüzeylerini ortaya koymak, elde edilen bulgulara göre eksikliklerini saptamak çalışmanıngenel amacını teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In these days we entered 21st century, organizations have to apply a densely effort in order tostand in competition conditions getting heavier by effects of globalization and technologicdevelopments. In new competition conditions, requirements of emloyee that are considered tobe a financial component became the focus and it is understood that to be succesfull ispossible by means of human. From now on, we can say that bussiness world allot much moretime and share from their budgets for human resources.Another point related to this environment is organizations have to act more carefully becauseof increasing competition conditions and also, coming quality conciousness into view. To beadapted to this rapidly changing process being lived can be possible with planning that isdescribed as suggestion of the future and with strategic planning that means considering theconditions, the ground and the time that organization is in.Organizations must direct human resources correctly to accomplish their objectives. In thiscontext, human resources management proposes developing human resources strategiescompatible with the objective and strategies of the company in strategic planning process.Starting from these statemens, in our study, human resources planning subject that spreadsday by day is tried to be examined by taking varying inner and outer environment conditions,and technological changes into account.On the evidence of knowledge explained in this study, strategic human resources practice isapplied to an organization which has been taken as a sample. In the organiztion which wassubjected to the practice, showing that the most valuable resource is either recognized or not,general view of works in strategic human resources planning in organization structure,knowledge level of managers responsible from human resources, determining deficienciesaccording to findings obtained is the general purpose of the study.