Anadolu'da geleneksel boncuk süslemeli kadın baş aksesuarları
Traditional women's beaded head accessories in Anatolia
- Tez No: 274312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Crafts, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Beaded head accessories, women headdresses, beaded laces
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler ve Çiçek Eğitimi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 617
Özet
?Anadolu' da Geleneksel Boncuk Süslemeli Kadın Baş Aksesuarları? konulu bu araştırmada; süslemesinde kum boncuk kullanılan geleneksel kadın başlıkları incelenmeye çalışılmıştır. Bu araştırma ile 11 ilin başlıklarından örnekler ve 6 ilin boncuk oyaları incelenmiştir. Araştırma 23 adet başlığı ve 186 adet boncuk oyasını içermektedir. Araştırılan ürünler iki ayrı formatta hazırlanan gözlem fişine göre, tür, teknik, malzeme, renk, motif ve kompozisyon özellikleri açısından ele alınmaya çalışılmıştır.Giriş bölümünde konunun tanımı, önemi, amaçları, yöntemi, boncuk ve başlık hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümü oluşturan katalog kısmında 209 adet ürün incelenmiştir. Bu bölümde incelenen her örnek için; bulunduğu yer, yapan kişi, yapılış tarihi, yapım ve süsleme malzemeleri, teknikleri, boyutu, rengi, motif özellikleri ve kompozisyonu içeren ayrıntılı bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde, incelenen başlıkların ve oyaların literatürde yer alan kaynaklara dayanarak tür, teknik, malzeme, renk, motif ve kompozisyon özellikleri şekillerle desteklenerek analiz edilmiştir.Dördüncü bölümde, incelenen ürünlerden elde edilen bilgilerle değerlendirme bölümü oluşturulmuştur. Ürünlerin; tür, teknik, malzeme, renk, motif ve kompozisyon özellikleri detaylı olarak aktarılmış, ayrıca her il için ayrı tablolar halinde açıklanmıştır.Sonuç ve öneriler bölümünde, araştırma ile varılan sonuçlar başlıklar halinde ele alınmıştır. Anadolu'da her şeye rağmen bazı illerde geleneksel başlık kullanımının günümüzde de sürdüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research of which subject is“Traditional Women's Beaded Head Accessories in Anatolia”, traditional women's headdresses in which seed beads are used as ornaments have been investigated. In this respect, headdress examples from certain 11 cities and beaded laces from certain 6 cities have been examined. The research contains 23 types of headdresses and 186 kinds of beaded laces. The products studied have been discussed according to two separate observation cards in terms of type, technique, material, colour, motif and composition qualities.In the introduction part, information about the definition of the subject, its significance, goals, method, beads and headdresses was presented.In the catalogue section forming the second part, 209 products was studied. For each example which was studied in this part, detailed information about the place where it was found, the person who studied it, the date of investigation, the materials for production and ornamentation its techniques, its size, colour, motif qualities and composition content, were presented.In the third part, Type, technique, material, colour, motif and composition content qualities of the products were conveyed in details.In the forth part, an evaluation section was formed with the help of information from the products that were studied. Type, technique, material, colour, motif and composition content qualities of the products were conveyed in details.In the conclusion part, the outcomes through research were explained by titles. It was observed that women, despite everything, still wore the traditional headdresses in some cities in Anatolia.