Marka, markalaşma süreci ve aile şirketlerinin markalaşmaya bakış açısı
Brand and branding process and viewpoint of family business to branding
  1. Tez No: 274311
  2. Yazar: SEVGİ YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Aile Şirketleri, Markalaşma, Brand, Family Business, Branding
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Araştırma Yöntemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde artan rekabet koşullarına paralel olarak pazarda birbirinden az ya da çok farklı nitelikler taşıyan aynı türden birçok mal yer almaktadır. İşletmeler benzer malları farklı kılmak için marka olgusunu kullanmaktadır. Artık günümüzde bütün ürün ve hizmetlerin çeşitli marka adları ve sembolleri vardır. Marka geniş kapsamlı bir olgudur, ürünü belirleyen tanımlayan har şey marka kavramının kapsamına girer. Tüketciler ürünler arasından tercihlerini markalara göre belirlenir. Marka bir isim, terim, işaret, sembol, şekil veya bunların bileşenidir. Tüketiciler içinde markanın önemli faydaları vardır. Marka adı tüketicilere fayda sağlayabilecek ürünleri ayırmaya yardımcı olur. Ürün kalitesi hakkında bilgi verir. Her zaman aynı markayı satın alan tüketiciler her satın almada aynı özellikleri, faydaları ve kaliteyi edeceklerini belirler. Bilinmeyen veya üne sahip olmayan bir markanın değeri düşük iken, iyi bir üne sahip markanın değeri yüksek olur. Markanın değerini yüksek olması firmaya rekabet avantajı sağlar. Tüketicilerde, büyük marka değerine sahip markalara karşı yüksek düzeylerde bağlılık oluşur. Tüketiciler üreticinin üründe yarattığı fiziksel özelliklerden farklı olarak, potansiyel gereksinimlerinin tatmin edilmesi açısından bakmaktadır. Bir ürün tüketicinin gözünde fiziksel bir madde olmaktan çıkıp sembolik bir anlam taşımaya başladığında, belirli bir ürüne ilişkin marka imajı da oluşmaktadır.Aile şirketleri, aile üyelerinin yönetim kademelerinde çalıştığı şirketlerdir. Bu şirketlerde kurumsallaşma ve markalaşma ikinci plana atılmıştır. Öncelikli amaç üretim tesisini büyütmek, satış ve ciroları arttırmak, yeni mağazalar açmaktır. Aile şirketleri diğer şirketlere göre daha içe kapanık ve daha çekimserdir. Ülkemizdeki şirketlerin %95'inden fazlasını oluşturan aile şirketleri, ekonominin lokomotifi olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Parellel with increasing market conditions, today, there are many goods with more or less similarity. Companies use branding phenomenon to diversify similar goods. Nowadays, all the products and services have various brand names and symbols. As brand is a comprehensive phenomenon, all defining and embracing of a good get involves with. Consumers preferences determined by the brands .Brand is a name, term, sign, symbol, shape or a component of those. There are significant benefits of brand for consumers. Brand names helps consumers to separate benefits of goods. It informs about product qualityFor the consumer, It determines the same quality, same benefits and same characteristics for each purchase. An unknown or fameless brand has low reputation meanwhile the recognised and prominent has high precious. The high value of the brand provides a competitive advantage for the company . The high value of brand provides high loyalty. Brand image is a symbolic meaning for consumer much more than a physical characteristic.Family firms are the organizations those family members work in the management positions. The institutionalization and brandization have secondary importance. The primary goal is to enlarge the production of facility, to increase sales and turnover and to open new stores. Familiy, companies are more introverted and abstention than others. Family businesses make up more than 95% of the companies in our country, those are seen as the locomotive of the economy