Soyut resimde figüratif anlatım biçimleri
Figurative definition forms on abstract drawing
  1. Tez No: 274359
  2. Yazar: NİLGÜN KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA MANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut, Soyut Resim, Figür, Abstract, Abstract drawing, figure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırmada soyut resimde figüratif anlatım biçimleri kuramsal bir çerçevede incelenmiştir. Ayrıca soyut resim sanatında kullanılan figürün sanatçıların üslup farklılıklarına göre ele alış biçimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde; soyut resmin tanımı ve felsefi düşüncesi, soyut resmin ortaya çıkış nedenleri ve soyut sanat akımlarına yer verilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde, soyut resimde figüratif anlatım biçimleri ve figür kullanan sanatçılar yer almaktadır.Araştırmanın üçüncü bölümünde; Türk soyut resminde figürün kullanımı ele alınmış, Türk resminde figür kullanan sanatçılar incelenmiştir.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma soyut resim sanatında figüratif anlatım biçimleri ve soyutlamalarını ele alan yerli ve yabancı sanatçıların resimleriyle sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The figurative definition forms in abstract drawing are evaluated in theoretical frame in this research. Besides, figure used in drawing artIt is aimed to define the form of evaluation of figures used in the drawing art by the artists according to the method difference.In the first part of the research, the description of abstract drawing and its philosophy, the reasons for the outcome of abstract drawing and place is given to the abstract art current.In the second part of the research, the figurative definition method in drawing and artist using figures are presented.In the third part of the research, the usage of figure in the Turkish abstract drawing is mentioned and the artist using figure in Turkish art are investigated.The research is patterned in scanning model. The study is limited to the drawings of local and foreign artist dealing with figurative definition methods and abstractions in abstraction drawing art.